Skoči do osrednje vsebine

Obisk Uprave za jedrsko varnost pri Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost

V torek, 17. oktobra 2023, so predstavniki Skupine za informacijsko varnost Uprave za jedrsko varnost (URSJV) obiskali Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost (angleško Slovenian Computer Emergency Response Team - SI-CERT), kjer je pogovor tekel o medsebojnem sodelovanju in načrtih za sodelovanje v prihodnje.

Uvodoma je direktor SI-CERT-a Gorazd Božič ponudil vpogled v trenutno statistiko incidentov. Posebej je poudaril opažanja glede naraščajočega trenda phishing in smishing napadov. V nadaljevanju je razpravljal o strategijah preventivnega ukrepanja, njihovem delovanju in ozaveščanju javnosti.

Vodja Sektorja za kibernetsko varnost in Skupine za informacijsko varnost na URSJV dr. Samo Tomažič je nato predstavil pristope URSJV pri soočanju z izzivi kibernetske varnosti v jedrskem sektorju. Predstavil je načrtovani odziv URSJV v primeru kibernetskega napada, ki bi povzročil izredni dogodek v jedrskem sektorju. Ob tem je omenil tudi sodelovanje z ZDA in podpis sporazuma o sodelovanju na področju kibernetske varnosti v jedrskem sektorju, ki bo Sloveniji omogočil pridobivanje dragocenega znanja in opreme, za uspešno soočanje z izzivi s tega področja.

Razprava se je dotaknila tudi skupnih inšpekcij kibernetske varnosti v jedrskih objektih, novosti v evropski direktivi o varnosti omrežij in informacij 2 (NIS 2, angleško NIS2 Directive) ter o spremembah in dopolnitvah Zakona o informacijski varnosti kot tudi o pripravi novega Nacionalnega načrta za odzivanje ob kibernetskih incidentih.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi strokovnim in kadrovskim izzivom na širšem področju kibernetske varnosti. Poudarjeno je bilo, da je kljub napredku v tehnologiji in strategijah, pomanjkanje usposobljenega kadra velik izziv. Za doseganje višje ravni varnosti je zato nujno vlaganje skupnih naporov v izobraževanje in usposabljanje kot tudi sodelovanje med domačimi in tujimi deležniki ter širjenje ozaveščenosti o naraščajočih kibernetskih grožnjah.

skupinska slika 11 predstavnikov stoje ob konferenčni mizi

Predstavniki URSJV in SI CERT | Avtor: Uprava za jedrsko varnost