Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna prizadevanja proti tihotapcem tobaka

V soorganizaciji Finančne uprave in Evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF) je 10. in 11. oktobra 2023 potekala 26. konferenca Delovne skupine za cigarete.

Na dogodku so se zbrali predstavniki držav Evropske unije in tretjih držav, kot so Moldavija, Severna Makedonija, Srbija, Turčija in Ukrajina. Konference so se udeležili tudi predstavniki Svetovne carinske organizacije, Carinske strokovne skupine za vzhodno in jugovzhodno mejo, Misije EU za pomoč na mejah Moldaviji in Ukrajini, EUROPOL-a in FRONTEX-a.

V uvodnem nagovoru je generalni direktor Finančne uprave Peter Grum poudaril pomen mednarodnega sodelovanja, izmenjave izkušenj in znanja. Hkrati je izkazal  podporo tovrstnim srečanjem ter izpostavil, da je skupno delovanje ključ za uspešen boj zoper nelegalno trgovino s tobakom in tobačnimi izdelki.

Udeleženci so izmenjali poglede in izkušnje v boju proti tihotapljenju tobaka in tobačnih izdelkov ter nelegalne proizvodnje. Razprave so bile osredotočene na nedavne trende, trenutne izzive in strategije, dotaknili pa so se tudi na vpliv vojne v Ukrajini na tihotapske poti tobaka.

V sklopu konference so bile organizirane tri delovne skupine, kjer so udeleženci konference razpravljali o novih trendih tihotapljenja cigaret, vključno z e-cigaretami, nezakoniti proizvodnji tobačnih izdelkov, tranzitu in nezakoniti proizvodnji tobaka za vodne pipe in ukrepih ter predlogih za učinkovit odziv na tovrstna nezakonita ravnanja.

 V letu 2022 je bilo v operacijah, ki jih je vodil OLAF, zaseženih preko 531 milijonov kosov cigaret in 209 ton surovega tobaka in tako preprečena izguba prihodkov v EU v višini 153 milijonov evrov.  

Skupinska fotografija udeležencev konference

Mednarodna prizadevanja proti tihotapcem tobaka | Avtor: Finančna uprava