Skoči do osrednje vsebine

Dan odprtih vrat za srednje šole

Letos obeležujemo že 15 let od kar Urad Republike Slovenije za meroslovje (Urad) organizira Dneve odprtih vrat za srednje šole. Namen tega dogodka je dijakom in profesorjem predstaviti področje meroslovja in pomen merjenj v praksi.

Vsako leto je obisk šol zelo velik, zato smo pred tremi leti uvedli še dodatni dan odprtih vrat v virtualni obliki. S tem smo prenesli meroslovje, merske enote in merilne instrumente direktno v učilnice ter tako omogočili obisk Urada večjemu številu dijakov, tudi tistim iz bolj oddaljenih Slovenskih krajev.

Nekateri obiskovalci se na obisku prvič srečajo z Uradom RS za meroslovje in so presenečeni, ko spoznajo, da se z meroslovjem dejansko srečujejo vsak dan, na vsakem svojem korak pa se tega niti ne zavedajo, kot tudi ne, da jim bije srce in dihajo. Tako je tudi z meroslovjem, ki nas spremlja od rojstva do smrti pa je očem prekrito.

Na obisku Urada se dijaki sprehodijo skozi številne laboratorije, se preizkusijo v merjenju mase, določanju vsebnosti alkohola v izdihanem zraku, vsebnosti čistega zlata v zlatem nakitu, rokujejo z merilniki hitrosti in se s sodelavci urada, preko slikovitih predavanj, podajo na pot meroslovnega raziskovanja.

Dneve odprtih vrat, ki so tokrat potekali v torek 17. oktobra na lokaciji Urada v Ljubljani in v sredo 18. oktobra 2023 na daljavo je ponovno obiskalo ogromno število dijakov. Prepričani smo, da bodo nova znanja uspešno prenesli v šolske klopi in ga uporabili v svojem življenje kot tudi kasneje na delovnem mestu.