Skoči do osrednje vsebine

Zaključna konferenca projekta Okrepitev izobraževanja ter usposabljanja zaporskega osebja

Izvedena je bila zaključna konferenca v okviru projekta Okrepitev izobraževanja ter usposabljanja zaporskega osebja, ki so se je udeležili predstavniki Evropske komisije, Sveta Evrope, Ministrstva za pravosodje, Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in drugi povabljeni deležniki. Projekt v samostojnem delu nagovarja tudi področje obravnave mladoletnih storilcev kaznivih dejanj.

Konferenco je s pozdravnim nagovorom odprla ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan. Ključne izvedene aktivnosti projekta so v nadaljevanju predstavili Daniele Dotto iz Evropske Komisije ter predstavniki Sveta Evrope Tanja Rakušić Hadžić in Ilias Kalamaras iz Enote za sodelovanje na področju kazenskega prava ter svetovalca Sveta Evrope za posamezno strokovno področje Martina Barić in John McGuckin.

Projekt poteka od septembra 2021 in se končuje decembra 2023. Za Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij je pomemben z več vidikov, saj nagovarja naše ključne cilje: izboljšanje obravnave in učinkovitejšo ponovno vključitev zaprtih oseb ter večjo strokovnost zaporskega osebja z okrepljenimi zmogljivostmi za usposabljanje. Nekatere ključne povratne informacije in vtise o razvoju projekta so s slušatelji na konferenci delili sodelavci Generalnega urada: Lucija Božikov, Vanja Jakopin in Robert Friškovec.

V okviru izboljšane obravnave v zaporu je bil razvit model za oceno tveganj in potreb za zaprte osebe. Strokovni delavci v zaporu bodo lahko razpolagali z orodjem, ki bo zagotavljalo višjo stopnjo kakovosti obravnave zaprtih oseb ter olajšalo diagnostiko in spremljanje zaprtih oseb. Naša želja je, da je model pripomoček tudi pri pripravi osebnega načrta za zaprto osebo. Uporaba orodja mora postati del obravnave zaprte osebe in je pomembna za odločanje na področju varnosti v zaporu, napredka zaprte osebe, rehabilitacije in odpusta. Z implementacijo projekta si obetamo, da bomo svoje strokovno delo z zaprtim osebami poglobili, še naprej zagotavljali vsaki zaprti osebi obravnavo, prilagojeno njenim potrebam in pri tem upoštevali visoka etična načela, ki zasledujejo predvsem individualnost zaprte osebe.

Prepoznali smo tudi potrebo po izboljšanju in pripravi novega izobraževalnega sistema, s pomočjo katerega bodo naši zaposleni kompetentnejši, strokovnejši ter opremljeni z dodatnimi znanji, veščinami in spretnostmi. V okviru projekta smo skupaj z Evropsko komisijo, Svetom Evrope in mednarodnimi eksperti pripravili strokovne podlage za ustanovitev Akademije in izpopolnjenega izobraževalnega sistema. Pripravljen je bil tudi poklicni standard pravosodni policist/pravosodna policistka, ki je bil konec leta 2022 potrjen na seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje. Prav tako smo zasnovali cilje in namen raziskovalnega centra, ki bo deloval v okviru Akademije. Z realizacijo projekta sledimo evropskim smernicam, predvsem pa je naš cilj oblikovati temelje za izboljšanje izobraževanja in usposabljanja za vse zaposlene v sistemu. Zaposlene želimo izobraziti in usposobiti za delo v zaporih in jim omogočiti ustrezni status ter tako slediti poslanstvu uprave. Del projekta je v sklopu izobraževanja zaposlenih nagovarjal tudi izboljšano kadrovsko politiko in promocijske aktivnosti, po zgledu dobrih praks tujih zaporskih uprav.

Govorci na konferenci: ministrica za pravosodje in predstavnika Evropske komisije in Sveta Evrope

Zaključna konferenca | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij