Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo sodelovala v pobudi "Prizadevanja za dan miru" na Bližnjem vzhodu

Slovenija bo sodelovala v pobudi "Prizadevanja za dan miru", ki je namenjena pripravi konkretnih ukrepov, s katerimi bi Izraelcem in Palestincem jasno pokazali podporo, ki jo bodo dobili po sprejemu mirovnega sporazuma. Slovenija bo kot podpornica pobude sodelovala v vseh treh delovnih skupinah za podporo miru, ki bodo obravnavale področja varnosti, gospodarstva, okolja in človekove dimenzije.

Pobuda je bila oblikovana na ministrskem dogodku ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN), ki so ga organizirali zunanji ministri EU, Saudove Arabije, Egipta in Jordanije ter generalni sekretar Lige arabskih držav. Na dogodku je v imenu Slovenije sodelovala tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Zunanja ministrica Belgije Hadja Lahbib bo predvidoma 13. in 14. novembra 2023 v Bruslju gostila srečanje, na katerem bodo z delom začele tri delovne skupine, ki se bodo ukvarjale s pripravo elementov za oblikovanje t. i. "paketa za podporo miru." Slovenija bo dejavno sodelovala v pobudi in na zasedanjih delovnih skupin, saj podpira vsa prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu.