Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na izrednem zasedanju Evropskega sveta o Bližnjem vzhodu

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je prek videokonference udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu.
Predsednik vlade Robert Golob sedi za mizo, pred njim ekran z udeleženci zasedanja.

Predsednik vlade Robert Golob se je prek videokonference udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta | Avtor: Žan Kolman/Kabinet predsednika vlade

Slovenski premier je v razpravi poudaril, da moramo narediti vse, kar je v naši moči za deeskalacijo razmer. Ostro in odločno je obsodil Hamasove napade in pozval k izpustitvi talcev. Slovenija je na strani zaščite človeških življenj, zato je ključna vzpostavitev miru na obeh straneh. Civilisti morajo biti zaščiteni, prav tako je treba spoštovati načela mednarodnega humanitarnega prava in v skladu z njimi omogočiti prihod humanitarne pomoči. V Gazi smo priča eni najhujših kriz v njeni že tako turbulentni zgodovini, zato je ključno preprečiti še večjo humanitarno katastrofo.

Tudi člani Evropskega sveta so enotno obsodili teroristične napade Hamasa v Izraelu in pozvali k čimprejšnji izpustitvi talcev. Poudarili so pravico Izraela do samoobrambe, ki pa je omejena z mednarodnim pravom, še posebej mednarodnim humanitarnim pravom. Ta med drugim določa zaščito vseh civilistov in omogoča dostavo humanitarne pomoči. Voditelji EU so zato izpostavili pomen dostopa nujne humanitarne pomoči za ljudi v Gazi.

Ključno je preprečiti nadaljnje zaostrovanje razmer v regiji. EU je zavezana trajnim in vzdržnim prizadevanjem za zagotavljanje miru na podlagi rešitve dveh držav z oživitvijo prizadevanj bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Voditelji so podprli sodelovanje z legitimnimi palestinskimi oblastmi ter z regionalnimi in mednarodnimi partnerji, ki lahko pripomorejo k preprečitvi dodatnega zaostrovanja napetosti.

Predsednik vlade se je po zasedanju odzval na napad na bolnišnico in šolo v Gazi: "Šokiran sem nad poročanji. Načela mednarodnega prava morajo biti spoštovana in nedolžni civilisti morajo biti zaščiteni. Bolnišnice in ostala humanitarna infrastruktura ne smejo biti nikoli cilj in morajo biti zaščitena pred vsakršno vojaško akcijo."