Skoči do osrednje vsebine

Odlična uvrstitev zaprtih oseb na ekipnem svetovnem prvenstvu v šahu in akcija čiščenja okolja

Sedem obsojencev iz Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob pri Mirni je aktivno sodelovalo na svetovnem spletnem prvenstvu zaprtih oseb v šahu 2023 in doseglo izjemen rezultat – uvrstili so se med najboljših šest ekip na svetu. Obsojenci iz celjskega zapora pa so ponovno sodelovali v akciji čiščenja okolja.

Šahovski dogodek - 3. svetovno spletno prvenstvo zaprtih oseb - je potekal v okviru programa »Chess for Freedom« (šah za svobodo). Glavno vodilo projekta je, da bi zaprte osebe skozi šah, ki razvija mnoge odlike mišljenja, dobile priložnost razvoja, kar je bistveni predpogoj za graditev prihodnost po prestani kazni. V projekt je Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij vključena preko Šahovske zveze Slovenije.

Skupno je na tekmovanju nastopilo 118 ekip iz 50 držav Sveta, Slovenijo sta iz ZPKZ Dob pri Mirni zastopali dve ekipi v odprti konkurenci. Slovenska A ekipa se je z 2. mestom v skupini uvrstila v polfinale, ki se je odvijalo 12. oktobra 2023. Slovenska B ekipa, ki je bila okrnjena, je uvrstitev v nadaljnje tekmovanje kljub odličnemu igranju za las zgrešila. Polfinale je bilo razdeljeno na dve skupini, kjer je eno skupino sestavljalo deset ekip. Posamezno ekipo so sestavljali štirje obsojenci, ki so igrali tempo 10 minut s pet sekund dodatka. V polfinalu so se obsojenci, ki so sestavljali slovensko A ekipo, v svoji skupini uvrstili na 3. mesto, kar je v skupnem seštevku predstavljalo delitev izjemnega 5. do 6. mesta v svetovni konkurenci.

V Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje pa smo sodelovali na akciji čiščenja okolja, ki jo je ponovno organizirala Mestna občina Celje. S sodelovanjem v čistilni akciji želimo obsojence ozaveščati o odgovornem odnosu do okolja. Obsojenci so po svojih močeh prispevali, da bo skupno življenjsko okolje lepše, čistejše in bolj urejeno.