Skoči do osrednje vsebine

Objava nove večstranske konvencije, ki naslavlja davčne izzive globalizacije in digitalizacije

V zvezi z davčnimi izzivi, ki izhajajo iz digitalizacije in globalizacije gospodarstva, je bilo ta teden objavljeno besedilo večstranske konvencije, ki posodablja mednarodni davčni okvir.

Vključujoči okvir Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) ter skupine držav 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) je 11. oktobra 2023 na spletni strani OECD objavil besedilo Večstranske konvencije za izvajanje zneska A prvega stebra (v angleščini) 

Objava besedila predstavlja pomemben korak k uresničitvi dvostebrne rešitve za naslovitev davčnih izzivov, ki izhajajo iz digitalizacije in globalizacije gospodarstva. Večstranska konvencija bo omogočila prerazporeditev pravic do obdavčitve dela dobička največjih in najbolj dobičkonosnih multinacionalnih podjetij (zneska A kot ključnega dela prvega stebra) v tržne jurisdikcije, tudi kadar omenjena podjetja tam ne bodo fizično prisotna. Izboljšala bo davčno gotovost, omogočila mehanizme za odpravo dvojne obdavčitve in odpravila enostranske davke na digitalne storitve.

Pri tem je pomembno poudariti, da večstranska konvencija še ni odprta za podpis, saj je treba nekatere njene vsebine, o katerih še ni bilo doseženo soglasje in so izpostavljene v opombah k besedilu konvencije, dokončno uskladiti. OECD je objavil tudi dodatne dokumente k večstranski konvenciji, in sicer obrazložitveno izjavo in dogovor o izvajanju določb o gotovosti za znesek A.