Skoči do osrednje vsebine

Zaključek 54. zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

Danes se zaključuje 54. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki je v Ženevi potekalo od 11. septembra 2023. Na zasedanju sta bili s soglasjem sprejeti resoluciji o izobraževanju za človekove pravice in o pravicah starejših, ki ju je Slovenija predlagala skupaj s skupinama držav.
54. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

54. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

Resoluciji predstavljata nadaljevanje našega angažmaja na področju izobraževanja za človekove pravice in na področju človekovih pravic starejših oseb.  Prva resolucija se nanaša na Svetovni program za izobraževanje za človekove pravice in jo je Slovenija vložila skupaj z drugimi državami članicami Platforme za izobraževanje za človekove pravice (poleg Slovenije platformo sestavljajo še Brazilija, Kostarika, Italija, Maroko, Filipini, Senegal in Tajska).

Resolucija o pravicah starejših, ki jo je Slovenija vložila skupaj z Argentino, Brazilijo, Filipini in Gambijo, gradi na poročilu neodvisne izvedenke OZN za človekove pravice starejših o nasilju, zlorabah in zanemarjanju starejših oseb. Na temo starejših je Slovenija z izjavo nastopila na interaktivnem dialogu z neodvisno izvedenko za pravice starejših.

Poleg tega je Slovenija v času zasedanja posebno pozornost posvečala enakosti spolov, okolju in pravicam otrok v digitalnemu okolju ter s tega vidika nastopila z izjavami v dialogih o vodi in sanitarijah, o vpenjanju perspektive spola v delo mednarodnih teles za človekove pravice ter z Avstrijo in Hrvaško v izjavi  na panelu opozorila na kibernetsko ustrahovanje otrok. Budno je spremljala tudi pobude na temo stanja človekovih pravic v posameznih državah s posebnim fokusom na Ukrajini.

Slovenija je kot članica EU na zasedanju sodelovala tudi v pobudah Evropske unije. Na predlog Evropske unije je SČP podaljšal delovanje posebnih poročevalcev za stanje človekovih pravic v Burundiju in Afganistanu. Slovenija je v okviru skupine držav podprla tudi podaljšanje mandata posebnega poročevalca za stanje človekovih pravic v Ruski federaciji.

Slovenija se zasedanj SČP udeležuje v vlogi opazovalke, ponovno pa kandidira tudi za članstvo v SČP za obdobje 2026 - 2028.