Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra dr Papiča na Japonskem

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije, dr Igor Papič, se je na delovnem obisku Japonske ob spremljavi veleposlanika Jurija Riflja sestal s predstavniki različnih japonskih institucij in se udeležil Foruma znanosti in tehnologije (Science and Technology in Society forum – STS), ki v Kyotu poteka vsako leto v mesecu oktobru.

Minister dr Papič se je v Kjotu sestal z japonskim ministrom za ekonomijo, trgovino in industrijo, Nishimuro. Izpostavljen je bil uspešno zaključen NEDO projekt pametnih omrežij v Sloveniji. Japonski minister je izkazal naklonjenost novim podobnim oblikam sodelovanja s Slovenijo.

Minister se je med drugim sestal tudi s kolegom Moriyamo Masahitom. Njun pogovor je bil namenjen krepitvi raziskovalno-znanstvenega in akademskega sodelovanja med Slovenijo in Japonsko. Izpostavljeno je bilo dobro sodelovanje med Slovenijo in Japonsko še posebej med znanstveniki na področju fizike.

Med obiskom mesta Fukui se je srečal z rektorjem Univerze v Fukuiju, Takanorijem Uedo. Na srečanju je bilo izpostavljeno dobro sodelovanje z Univerzo v Ljubljani na področju robotike ter priložnosti za skupne raziskave na področju umetne inteligence in podatkovne znanosti. Minister dr Papič se je sestal tudi z županom mesta Fukui Higashimuro. Sogovornika sta spregovorila o nadaljnem poglabljanju dosedaj že dobrih odnosov mesta Fukui z nekaterimi slovenskimi lokalnimi skupnostmi. S sodelovanjem na akademski ravni, se bodo ti odnosi le še okrepili.