Skoči do osrednje vsebine

Nova ministrica za zdravje je dr. Valentina Prevolnik Rupel

Državni zbor je na današnji izredni seji potrdil imenovanje dr. Valentine Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje. Prevolnik Rupel bo posle prevzela od predsednika vlade dr. Roberta Goloba, ki je po odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje začasno vodil zdravstveni resor.

V predstavitvi svoje vizije zdravstva je Prevolnik Rupel izpostavila, da si bo prizadevala za dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvenem sistemu ter zagotovitev stabilnega financiranja z določitvijo ustrezne košarice pravic. Njene prioritete bodo tudi urejanje čakalnih dob ter reševanje izzivov oseb brez opredeljenega osebnega zdravnika.

Zaveda se, da je dostopnost do kakovostne in varne zdravstvene oskrbe temeljna pravica vsakega državljana. Poudarila pa je, da do takega sistema, kjer so zdravstvene storitve dostopne vsakemu prebivalcu, ne glede na njegov geografski ali socialni položaj, ne bomo prišli brez sodelovanja vseh deležnikov. Za doseganje sprememb in izboljšav bo zato ključen vsestranski konstruktivni dialog.

Po imenovanju se je poslankam in poslancem zahvalila za izkazano zaupanje in podporo ter dejala: »To funkcijo prevzemam z veliko mero odgovornosti in zavedanjem, kako pomembna naloga je pred mano. Obljubljam, da bom z znanjem in srčnostjo pripravljala in predlagala rešitve, ki bodo vodile do dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema. Verjamem, da mi boste na tej poti pomagali tudi vi.«