Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na Koroškem: Nismo in ne bomo pozabili na ljudi

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes udeležil slovesnosti ob zaključku intervencijske gradnje vodovoda na Prevaljah, ogledal si je sanacijo poplav na reki Meži v naselju Dobrije na Ravnah na Koroškem in se udeležil slavnostne seje občinskega sveta Občine Črna na Koroškem.

Ob odprtju vodovoda v Prevaljah je predsednik vlade dr. Robert Golob poudaril pomen solidarnosti: “Ne samo med vami, ne samo med Slovenci, prav tukaj nam je priskočila na pomoč cela Evropa."

Poplave so več kot 10.000 prebivalcem na tem območju odvzele neodtujljivo, temeljno človekovo pravico: pravico do pitne vode. Župan dr. Matija Tasič je prebivalcem obljubil, da bodo imeli pitno vodo v treh mesecih. Predsednik vlade dr. Robert Golob je poudaril, da je bil prebivalcem dostop do pitne voda povrnjen prej kot v dveh mesecih: “Župan z ekipo, vsemi prostovoljci, z vsemi delavci iz Slovenije, iz podjetji, iz vojske iz Slovenije in tujine, so dokazali, da takrat, kadar se nekaj res verjame in nekaj res hoče, to tudi zmoremo.” Kot obljubljeno, bo država v celoti krila stroške novega vodovoda, prvi del je že bil izplačan. Občina Prevalje je že prejela nakazilo 5,5 milijona evrov za povračilo intervencijskih stroškov.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je nato udeležil slavnostne seje občinskega sveta občine Črna na Koroškem, kjer je spregovoril o velikem napredku pri obnovi po poplavah, ki je zasluga tako odličnega in zelo vztrajnega vodstva županje, kot tudi vseh Črnjank in Črnjanov. “Samo vaša vztrajnost in trma ter naša solidarnost lahko pripeljejo do tega, da se bo Črna spet postavila na noge. In jaz verjamem, da bo to tudi uspelo,” je poudaril predsednik vlade in dodal, da moramo Slovenijo obnoviti tako, da bo tudi bolj odporna.

Občina Črna na Koroškem je danes prejela prvo izplačilo v vrednosti 4,9 milijona evrov za povrnitev intervencijskih stroškov: “Naša naloga je zagotoviti denar za intervencijska sredstva v celoti,” je povedal premier in zagotovil, da bodo naslednje predplačilo dobili, ko bo prvo počrpano.

Danes so občine Črna na Koroškem, Dravograd, Mislinja, Prevalje, Slovenj Gradec in Vuzenica za ocenjeno škodo na občinski lastnini oziroma infrastrukturi prejele predplačila v skupni višini več kot 53 milijonov evrov. Gre za predplačila občinam za ocenjeno škodo na občinski lastnini oziroma infrastrukturi še pred pričetkom obnovitvenih del. To omogoča novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo je vlada sprejela letos poleti.
Na Koroškem se je prioritetno saniralo infrastrukturo, sedaj pride na vrsto tudi obnova hiš in domov: “Ne bomo pozabili ne na Črno, ne na Koroško, ne na vse ostale občine in predvsem ne na ljudi.”

V pripravi je Zakon o obnovi in razvoju, vendar ima vsaka družina, ki je utrpela škodo, specifično situacijo, ki je ni mogoče reševati prek občin. Rešitve je treba poiskati za vsako družino posebej. Predsednik vlade je zato pozval prebivalce, ki so utrpeli škodo, da se obrnejo na klicni center na številko 114. Predstavniki klicnega centra tiste, ki so najbolj prizadeti pokličejo in jih obiščejo.

Dr. Golob verjame, da bomo zaradi solidarnosti iz teh poplav izšli močnejši in odpornejši: “In to kot družba, kot država in tudi kot skupnost.”