Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza "153" o poti Slovenije v Varnostni svet OZN

V Cukrarni je potekala okrogla miza z naslovom "153", ki predstavlja število glasov podpore držav, ki jih je Slovenija prejela na glasovanju za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov (OZN) v New Yorku za obdobje 2024–2025. Udeleženci so se strinjali, da moramo pri tem najpomembnejšem zunanjepolitičnem projektu Slovenije pokazati odgovornost do naših partnerjev.

Izvolitev Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta predstavlja enega zgodovinskih mejnikov slovenske zunanje politike. Pod sloganom "Krepimo zaupanje – Varujemo Prihodnost" smo 153 držav uspeli prepričati, da smo vredni zaupanja.

Na okrogli mizi so poleg ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon sodelovali še bivši predsednik Republike Slovenije, prvi slovenski veleposlanik pri OZN v New Yorku in slovenski predstavnik v Varnostnem svetu prof. dr. Danilo Türk, profesorica za področje mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede prof. dr. Ana Bojinović Fenko, vodja projektne enote za Varnostni svet OZN na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Matej Marn in mladinska delegatka pri OZN Arina Šmidt.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je uvodoma poudarila, da je bila kandidatura Slovenije za Varnostni svet OZN pomemben zunanjepolitični projekt celotne države. "Z neagresivno in nenapadalno kampanjo za članstvo v Varnostnem svetu ter z osebnim stikom in prisotnostjo v delih sveta, kjer do sedaj nismo bilo tako prepoznavni, smo uspeli prepričati države, da je Slovenija vredna zaupanja." Dodala je še: "Takoj, ko smo postali opazovalka v Varnostnem svetu, so se začeli veliki izzivi. Zadnje dni smo zaradi dogajanja v Izraelu ves čas v komunikaciji s partnerji in Stalnim predstavništvom Republike Slovenije v New Yorku." Na koncu je tudi poudarila: "Zavedam se teže besed in odgovornosti, ki jo imamo do partnerjev po vsem svetu. Morali bomo biti samozavestni in dosledni tudi takrat, ko bo to težko in zagovarjati tisto za kar bomo verjeli, da je prav. Upam, da bomo izpolnili pričakovanja vseh, ki so nas podprli."

Preko video konference je udeležence nagovoril tudi slovenski predstavnik v Varnostnem svetu, veleposlanik Samuel Žbogar, ki je predstavil organiziranost dela na stalnem predstavništvu, ki je razdeljeno na pet vsebinskih sklopov, znotraj katerih se bomo ukvarjali s ključnimi izzivi. Pri tem je poudaril, da "Slovenija ne želi biti tiha opazovalka ampak aktivna članica Varnostnega sveta in mednarodne skupnosti."

Prvi slovenski veleposlanik pri OZN in bivši predsednik države prof. dr. Danilo Türk je v svojem nastopu povedal, da se svet spreminja in da moramo kot članica Varnostnega sveta misliti s svojo 'glavo' in dodati svoj prispevek. "Ne smemo pozabiti, da smo v Varnostnem svetu ves čas v stiku z ostalimi državami članicami. To smo poudarjali tudi v času kampanje. Zdaj je čas, da to kvaliteto dokažemo v praksi."

Vodja projektne enote za Varnostni svet OZN Matej Marn je povedal, da so visoki predstavniki Slovenije opravili srečanja s skoraj vsemi državami. "Skupni imenovalec vseh pogovorov so bile podnebne spremembe. Z vsemi državami smo se trudili najti stične točke. Med drugim smo pozornost namenjali opolnomočenju žensk, učinkovitosti mirovnih operacij, razminiranju, zaščiti civilistov in preprečevanju konfliktov."

Prof. dr. Ana Bojinović Fenko je izrazila zadovoljstvo nad tem, da se je Slovenija umestila med male države, ki čutijo, da morajo biti odgovorne in prispevati v mednarodno skupnost: "Ta prispevek, če je iskren, ne sme bit zanemarljiv."

Mladinska delegatka pri OZN Arina Šmidt se je osredotočila na mlade, ki so nepogrešljiv člen pri zagotavljanju miru in varnosti: "Mladi so vitalni del skupnosti, ki jih konflikti najprej prizadenejo ter jim preprečujejo normalen razvoj, dostop do izobraževanja in zdravstva."