Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Programa CERV in JUST od blizu: soustvarjamo demokratične, vključujoče in pravične družbe

Ministrstvo za pravosodje in Kulturno izobraževalno društvo PiNA v vlogi nacionalne kontaktne točke programa CERV sta 11. oktobra 2023 v Ljubljani gostila konferenco “Programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV) in Pravosodje (JUST) od blizu: soustvarjamo demokratične, vključujoče in pravične družbe”.

Na konferenci, ki sta jo z uvodnim nagovorom odprla državni sekretar dr. Igor Šoltes in predsednik PiNA v vlogi nacionalne kontaktne točke programa CERV Borut Jerman, sta  bila predstavljena centralizirana programa Evropske komisije CERV  ((Citizens, Equality, Rights, Values) – Državljani, Enakost, Pravice, Vrednote) in JUST ((Justice Programme) – Pravosodje), ki omogočata neposredno črpanje evropskih finančnih sredstev s strani upravičencev kot so pravosodni deležniki, izobraževalne institucije, nevladne organizacije, občine in drugi.

Konferenca se je začela z okroglo mizo, na kateri so sodelovale predstavnica Evropske komisije in udeleženke organizacij, ki projekte izvajajo prav v okviru teh programov: vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše, red. prof. dr. Tjaša Ivanc iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru, direktorica PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja Katarina Bervar Sternad in mag. Jelena Aleksić iz urada Zagovornika načela enakosti. Sogovornice so se strinjale, da gre za pomembna programa, ki krepita vrednote EU in razvoj demokracije, saj spodbujata projekte, ki lahko izboljšajo našo družbo. Hkrati so se udeleženke dotaknile tudi izzivov pri prijavah ter priložnostih za izboljšavo.

Konferenca se je zaključila z zanimivimi delavnicami, kjer je tekel pogovor in izmenjava izkušenj o dobrih praksah in ključnih elementih za uspešno prijavo projekta.

Vsakokratni razpisi iz navedenih programov so objavljeni na straneh Evropske komisije.