Skoči do osrednje vsebine

Dve razstavi posvečeni arhitektu Edvardu Ravnikarju

11. oktobra so ob 18.00 v Galeriji TR3 odprli razstavo KONS-TR3. Konstrukcije nove ere, ki jo je pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine, ob 20.00 pa je sledilo odprtje skupinske razstave EDVARD v Mali galeriji Cankarjevega doma.

Odprtja razstave KONS-TR3. Konstrukcije nove ere se je v imenu Ministrstva za kulturo udeležila generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel, ki je zbrane tudi nagovorila.

Povedala je, da smo si na Ministrstvu za kulturo Ravnikarjevo leto 2023 s partnerji zastavili ambiciozno, saj smo želeli predvsem odpreti različne vidike varovanja arhitekturne dediščine 20. stoletja, ki so povezani z ožje strokovnimi vprašanji materialov in tehničnih rešitev, izpostaviti vidik izobraževanja in osveščanja, sprožiti novo vrednotenje Ravnikarjevih del v mednarodnem kontekstu - predvsem pa se posvetiti vidiku sobivanja z Ravnikarjevo dediščino danes. »Slednje v resnici več pove o nas sami, preizprašuje naš odnos do grajenega prostora, ki nam omogoča kakovostno bivanje in kaže na naše vsakodnevno ravnanje – in kot kaže neprimerna raba in neprimerne diskusije o posegih zadnje obdobje tudi kompleks TR še ni povsem uveljavljen kot eminenten prostor,« je poudarila generalna direktorica. Povedala je še, da se Ravnikarjevo leto s koncem koledarskega leta ne bo končalo  - aktivnosti nadaljujemo, tudi z mislijo na Evropsko prestolnico kulture 2025, ko bo v Novi Gorici pomemben del programa osredotočen okoli arhitekta. Edvard Ravnikar je namreč postavil osnovno zasnovo Nove Gorice.

Na spletni strani portala Radiotelevizija Slovenija lahko preberete več o obeh razstavah posvečeni arhitektu Edvardu Ravnikarju.