Skoči do osrednje vsebine

V Nuklearni elektrarni Krško analizirajo puščanje primarnega hladila

Uprava za jedrsko varnost (URSJV) spremlja aktivnosti Nuklearne elektrarne Krško (NEK) glede ugotovljenega puščanja.
Mesto puščanja na zvaru cevovoda za varnostno vbrizgavanje.

Slika 1: Mesto puščanja na zvaru | Avtor: Nuklearna elektrarna Krško

Priključni sistem primarnega kroga in mesto puščanja.

Slika 2: Priključni sistem primarnega kroga in mesto puščanja. | Avtor: Nuklearna elektrarna Krško

V NEK analizirajo vzrok za puščanje primarnega hladila, ki je povzročilo zaustavitev elektrarne 5. oktobra 2023. Puščanje primarnega hladila je bilo odkrito na zvaru cevovoda za varnostno vbrizgavanje (slika 1) približno 1 meter od jedrskega reaktorja (slika 2).

Puščanje primarnega hladila, ki je bilo zaznano med obratovanjem na polni moči, ni dosegalo omejitve, pri kateri je potrebno zaustaviti elektrarno. Tesnost primarnega sistema se med obratovanjem elektrarne stalno nadzoruje z različnimi sistemi za detekcijo puščanja, ki so predvsem meritev radioaktivnosti delcev in atmosfere v zadrževalnem hramu, meritev nivoja tekočine na dnu zbiralnika zadrževalnega hrama in preverjanje dotoka vode iz sistema za uravnavanje volumna. Indikacija puščanja je bila prepoznana iz trenda preverjanja dotoka vode iz sistema za uravnavanje volumna. Čeprav je bila količina puščanja približno 4-krat manjša od obratovalne omejitve, se je osebje elektrarne preventivno odločilo za zaustavitev elektrarne. Vsi ostali parametri (tlak, temperatura, radioaktivnost primarnega hladila in drugo) so bili med dogodkom v običajnih mejah, saj na njih puščanje ni imelo vpliva. Tudi med zaustavitvijo elektrarne so bili vsi parametri v običajnih mejah.

Mesto puščanja na zvaru (slika 1) bo predmet temeljite analize. Predvidoma jutri bo izvedena neporušna preiskava lokacije puščanja z ultrazvočnim pregledom. Prav tako se bo preverilo stanje na veji cevovoda za varnostno vbrizgavanje, ki je priključen na drugo stran reaktorja, saj se jedrska varnost med drugim zagotavlja tudi z redundanco več enakovrednih sistemov.

V začetku naslednjega tedna se predvideva iznos goriva iz reaktorja v bazen za izrabljeno gorivo. Po premestitvi goriva in določitvi vzroka za pojav razpoke se bo pristopilo k popravilu poškodbe. Območje popravila je zahtevno predvsem zaradi bližine reaktorske posode in posledično visoke radioaktivnosti. Dosledno izvajanje ukrepov varstva pred sevanji za delavce, ki izvajajo aktivnosti pregleda in popravila, je ena izmed prioritet NEK in URSJV.

Nenačrtovana zaustavitev NEK se bo izkoristila tudi za izvedbo nekaterih remontnih aktivnosti. NEK bo izvedel tiste spremembe in nadgradnje na objektu, za katere je v preteklem obdobju že dobil odobritev URSJV in za katere so v danem trenutku izpolnjeni vsi pogoji za izvedbo (material in deli, podpora podizvajalcev ipd.). Izvedle se bodo tudi druge manj pomembne aktivnosti, kar bo predvidoma skrajšalo dolžino rednega remonta in menjave goriva v letu 2024.