Skoči do osrednje vsebine

Namestnik generalnega direktorja na Dnevnih nacionalne varnosti

Na Fakulteti za družbene vede potekajo 7. Dnevi nacionalne varnosti. Na uvodnem dnevu dogodka je potekala okrogla miza o kadrih v slovenskem nacionalno-varnostnem sistemu, na kateri je sodeloval namestnik generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), dr. Emanuel Banutai.

Ob odprtju dogodka so govorci poudarili, da so temelj nacionalno-varnostnih sistemov usposobljeni in motivirani kadri. Ti so ob naraščajočih varnostnih izzivih v svetu ključni za varnost države in ne želimo si, da bi postali njen najšibkejši člen. Ravno iz tega razloga so bili kadri tudi osrednja tema okrogle mize, na kateri so sodelovali predstavniki več deležnikov – policije, vojske, zaporov, sistema zaščite in reševanja in zasebnega varovanja.

Izhodišče razprave je bil oris obstoječega kadrovskega stanja v posameznem podsistemu, kakšne so največje težave organizacij ter razmislek o možnih rešitvah na tem področju. Dr. Emanuel Banutai je predstavil organiziranost URSIKS ter nanizal ključne podatke o zaposlenih. Od skupno 915 uslužbencev uprave, največji delež (562) predstavljajo uslužbenci pravosodne varnostne policije – pravosodni policisti. Izpostavil je nekatere ključne izzive URSIKS, kot je porast števila pripornikov - tujcev v slovenskih zaporih in velik obseg nalog, ki izhaja iz te okoliščine ter se navezal na pomembne pozitivne sistemske ukrepe za ureditev področja.

Po razpravi na okrogli mizi je sledila podelitev priznanj na področju nacionalne varnosti. Priznanje za pravosodnega policista leta 2022 je prejel Robert Kozina iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana.

Dnevi nacionalne varnosti že sedmo leto potekajo v organizaciji Inštituta za varnostno kulturo, Slovenskega združenja za varen svet, Fakultete za družbene vede in Fakultete za varnostne vede.