Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na odprtju interkulturnega centra iKULT

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v Celovcu nagovoril zbrane na uradnem odprtju interkulturnega centra iKULT, novega slovenskega kulturnega središča v prestolnici avstrijske Koroške.
Minister Arčon na podelitvi.Na strani prevod njegovega govora v nemščino.

Minister Arčon na podelitvi. | Avtor: Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Uradno odprtje je minister Arčon pospremil z mislijo o spoštovanju različnosti, o povezanosti in slovenski skupnosti: »Spoštovani, naj bomo različni? Ali naj bomo povezani? Kaj nas pelje v lepšo prihodnost? Kaj naj pustimo kot dediščino bodočim generacijam? Odgovor je lahko le … oboje. Vesel sem tega prostora, ponosen na slovensko skupnost na Koroškem, ki ga je zmogla vzpostaviti. Naj bo to kraj srečanja, povezovanja podobnosti in različnosti. Naj se tu srečujeta Rož, Podjuna in Zilja, naj se bogata kulturna tradicija sooča z drznimi novimi stvaritvami. Naj to slovensko kulturno srce v srcu mesta in v srcu Evrope bije močno in živahno, v ritmu sožitja, v ritmu prihodnosti. Srečno, iKult.« 

Prireditveni center v celovškem Ljudskem domu, v katerem so se desetletja srečevali in sodelovali kulturni ustvarjalci obeh koroških narodnih skupnosti, je prevzela Slovenska prosvetna zveza in ga poleti tudi prenovila ter poimenovala »iKULT«.  V njem ima svojo domačo dvorano edino profesionalno dvojezično gledališče Teater Rampa.

Prostori so namenjeni tudi drugim, ki so naklonjeni solidarnemu odnosu med obema narodnima skupnostnima na Koroškem.  »iKULT«, nov slovenski kulturni center v Celovcu, je pomembna pridobitev Koroških Slovencev. Njegovi snovalci si želijo, da bi postal kulturno stičišče Roža, Podjune, Zilje in skupni prostor sodelovanja Slovencev na avstrijskem Koroškem.

Odprtje so kulturno oblikovali Teater Rampa in ženski vokalni trio Praprotnice.