Skoči do osrednje vsebine

Konferenca LINA 2023 - Mesto kot bivalni kompleks v Københavnu

9. in 10. oktobra 2023 je v Københavnu potekala mednarodna konferenca LINA 2023, ki je bila izvedena pod okriljem platforme LINA, ki jo finančno podpira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa. Nosilka projekta je Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, saj gre za slovenski projekt na evropski ravni.

Veleposlaništvo Slovenije v Københavnu pa je bilo partner pri izvedbi projekta in je gostilo otvoritveni sprejem za udeležence konference, kjer je namestnik veleposlanika Timotej Šooš v svojem govoru poudaril pomen trajnostne arhitekture in njeno vlogo pri gradnji boljše prihodnosti.

Platforma LINA je edinstven evropski projekt, ki povezuje 32 pomembnih arhitekturnih institucij z mladimi talentiranimi arhitekti, oblikovalci, misleci in krajinskimi arhitekti, ter jih vključuje v mednarodne programe na področju arhitekture, trajnosti, krožnega gospodarstva in skrbi za skupnosti ter javni prostor. S tem mladi talenti pridobijo prve delovne izkušnje in se dotaknejo najbolj aktualnih vprašanj v arhitekturi.

Letošnja konferenca LINA je bila še posebej zanimiva, saj je potekala v Københavnu, ki je letos Unescova prestolnica arhitekture. Dogodek je bil izveden v sodelovanju s Kraljevo akademijo za arhitekturo ter Arhitekturnim festivalom. Konference se je udeležila tudi predstavnica Kreativne Evrope, ena glavnih govork pa je bila tudi podžupanja Københavna, zadolžena za kulturo.

Pomembno sporočilo konference je bilo, da sodobna arhitektura ne narekuje graditev mest za prebivalstvo kot doslej, temveč jih gradi skupaj z njimi.

Dogodek ni pomemben le za področje arhitekture, temveč tudi za slovensko gospodarstvo, saj prispeva k razvoju trajnostnih rešitev in novih pristopov v evropskem in svetovnem gospodarstvu.