Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na donatorski konferenci najavil dodatna sredstva za pomoč Ukrajini

Državni sekretar Marko Štucin je na mednarodni donatorski konferenci v Zagrebu o humanitarnem razminiranju v Ukrajini izrazil nadaljnjo podporo Ukrajini in najavil dodatno pomoč Slovenije v višini pol milijona evrov za dejavnosti razminiranja še v letu 2023.
Državni sekretar Štucin na donatorski konferenci najavil dodatna sredstva za pomoč Ukrajini

Državni sekretar Štucin na donatorski konferenci najavil dodatna sredstva za pomoč Ukrajini | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Slovenija je doslej za namen razminiranja in rehabilitacijo žrtev vojne že namenila 1.835.000 evrov. Razminiranje je predpogoj za trajnostno okrevanje, povojno obnovo Ukrajine in zaščito prebivalstva.

Državni sekretar Štucin je poudaril, da bo Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) namenila posebno pozornost vprašanjem človekove varnosti, med katerimi je poleg preprečevanja konfliktov, zaščite civilistov in najbolj ranljivih skupin prebivalstva tudi razminiranje. Povedal je, da je slovenska vlada za pomoč Ukrajini pri blaženju posledic vojne letos skoraj podvojila lanskoletna humanitarna sredstva za Ukrajino in ji namenila dodatnih pet milijonov evrov. Od tega je bil en milijon evrov že namenjen dejavnostim razminiranja. Dodatnih 835.000 evrov je Slovenija za namen razminiranja in rehabilitacijo žrtev vojne namenila iz sredstev rednega proračuna v dvoletnem projektu, ki ga izvaja ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti. Dodatnega pol milijona evrov bo Slovenija za namen razminiranja namenila že v letu 2023 in jih nato - skladno s proračunskimi zmožnostmi - načrtovala tudi v prihodnjih letih.

Slovenija od začetka ruske vojaške agresije nudi Ukrajini poleg izdatne vojaške pomoči tudi humanitarno in materialno pomoč. Posebej se osredotočamo na razminiranje, zdravstveno rehabilitacijo žrtev vojne ter psihosocialno pomoč otrokom in njihovim družinam. Poleg tega nudimo zatočišče številnim ukrajinskim beguncem.

Namen konference, katere pokrovitelja sta hrvaški in ukrajinski predsednik vlade, je zbiranje sredstev za humanitarno razminiranje Ukrajine ter strokovna razprava nacionalnih strokovnjakov. Prvi dan konference je bil namenjen izmenjavi pogledov ministrstev posameznih držav EU in partnerskih držav. V središču jutrišnjega dne pa bodo strokovne razprave nacionalnih strokovnjakov, ki bodo predstavili najprimernejše načine, kako Ukrajino očistiti min v čim krajšem času.

Slovenija ima veliko izkušenj in znanja na področju razminiranja po vojni v regiji Zahodnega Balkana.