Skoči do osrednje vsebine

Uvodni sestanek projekta Nacionalna platforma za Rome (SIFOROMA6)

V četrtek, 5. oktobra 2023, je v Ljubljani potekal uvodni sestanek šestega projekta Nacionalna platforma za Rome (SIFOROMA6). Obenem je šlo za sestanek razširjene delovne skupine za področje obravnave primerov zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti.

Namen dogodka je bil doreči ključne vidike in potrebe ter korake, ki jih je treba še narediti glede izvedbe in izboljšanja strokovnih izobraževanj, namenjenih strokovnim delavcem posameznih institucij, na temo prepoznavanja zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti in ukrepanja v teh primerih v okoljih, kjer je zaznati to problematiko. Poseben poudarek je bil tudi na primernih načinih ozaveščanja pripadnikov romske skupnosti o nesprejemljivosti teh škodljivih praks in njihovih negativnih posledicah za otroke in mladostnike, družine in celotno družbo.

V uvodnem delu dogodka je vodja projekta predstavila pregled izvedenih aktivnosti na področju zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti, ki so bile izvedene v okviru preteklega projekta (SIFOROMA5). V nadaljevanju so bili predvajani zmagovalni izdelki video natečaja SIFOROMA: Otrok naj bo otrok in predstavljeni rezultati evalvacijskega vprašalnika, ki je bil poslan udeležencem po zaključku preteklega projekta. Vodja projekta je predstavila tudi predviden potek strokovnih predavanj v okviru tekočega projekta, medtem ko so udeleženci sestanka predstavili pregled izvedenih aktivnosti na tem področju v okviru svojih institucij oziroma organizacij, in sicer od zadnjega sestanka dalje. V razpravi so udeleženci izmenjali dosedanje izkušnje in predloge glede primernih pristopov ozaveščanja pripadnikov romske skupnosti.

Uvodnega sestanka in razprave, ki je sledila v nadaljevanju, so se udeležili predstavniki in predstavnice Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, Zveze Romov Slovenije, Romskega akademskega kluba, Vrhovnega državnega tožilstva, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Generalne policijske uprave, Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, Ljudske univerze Lendava, Ljudske univerze Kočevje, Društva Ključ – center za boj proti trgovanju z ljudmi, Društva Mozaik – društvo otrok, Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti.