Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije državnega sekretarja Štucina v Reykjaviku

Državni sekretar Marko Štucin je v Reykjaviku opravil politične konzultacije s stalnim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Islandije Martinom Eyjólfssonom. V pogovorih sta pregledala dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Islandijo ter poudarila interes za krepitev multilateralnega sodelovanja, predvsem na področju človekovih pravic in enakosti spolov.
delegaciji sedita za mizo

Politične konzultacije državnega sekretarja Štucina v Reykjaviku | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Državna sekretarja sta se v pogovorih strinjala, da so odnosi med državama tradicionalno dobri in prijateljski ter da se dinamika stikov in srečanj med predstavniki obeh držav v zadnjih letih povečuje. Državni sekretar Štucin se je sogovorniku zahvalil za finančni prispevek Islandije v finančni mehanizem EGP (Evropski gospodarski prostor), ki predstavlja dober temelj za krepitev dvostranskega sodelovanja. V tem kontekstu je kot primer dobre prakse poudaril projekt "Enake možnosti v diplomaciji", ki je bil izveden v sodelovanju obeh zunanjih ministrstev in se je financiral iz sklada finančnega mehanizma EGP.

Državna sekretarja sta izrazila tudi željo po nadaljnji krepitvi multilateralnega sodelovanja, saj imata državi sorodna stališča in skupne interese v mednarodnem prostoru, med drugim na področju človekovih pravic in enakosti spolov ter v prizadevanjih za učinkovit multilateralizem. Slovenija in Islandija sodelujeta še v okviru številnih skupin podobno mislečih držav, med njimi tudi v Zeleni skupini.

V pogovorih o aktualnih zunanjepolitičnih temah je državni sekretar Štucin opozoril na pomen ohranjanja kredibilne širitvene politike EU in ocenil, da mora regija Zahodnega Balkana ostati geostrateška prioriteta EU. Prav tako sta sogovornika ostro obsodila napade na Izrael s strani Hamasa.

V okviru obiska se je državni sekretar Štucin srečal še s svetovalcem za zunanjo politiko v kabinetu predsednice vlade Auđunnom Atlasonom, s katerim sta razpravljala o razmerah v Izraelu in Gazi, na Zahodnem Balkanu, kot tudi o odnosih z Rusijo.