Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Štiglic na srečanju ministrov EU in Sveta za sodelovanje zalivskih držav

Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v Muškatu udeležila 27. zasedanja ministrov EU in Sveta za sodelovanje zalivskih držav (angleško Gulf Cooperation Council – GCC). Ministri in državni sekretarji so govorili o pomenu in priložnostih za okrepitev sodelovanja med EU in strateško pomembnimi zalivskimi državami ter o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na razmerah v Izraelu in Gazi.
skupinska fotografija udeležencev zasedanja

Državna sekretarka Štiglic na srečanju ministrov EU in Sveta za sodelovanje zalivskih držav | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Poleg krepitve partnerstva so se udeleženci v razpravah osredotočili na aktualne politično-varnostne razmere v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v zalivskih državah, posebej na trenutno dogajanje v Izraelu in Gazi po napadih s strani Hamasa. Ministri so med drugim izmenjali mnenja še o razmerah v Siriji, Iraku, Jemnu in Afriškem rogu, o vlogi Irana v regiji ter o ruski agresiji na Ukrajino. Udeleženci so govorili tudi o podnebnih spremembah, pripravah na podnebno konferenco COP28 in o možnostih usklajenega odzivanja EU in zalivskih držav na humanitarne krize v regiji in svetu.

Državna sekretarka Štiglic je v razpravi o regionalnih varnostnih razmerah poudarila pomen sodelovanja EU z zalivskimi državami. Obsodila je napade Hamasa na Izrael in pozvala k takojšnji prekinitvi nasilja, spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, zaščiti civilistov in k nadaljevanju mirovnih prizadevanj, za kar si bo Slovenija prizadevala tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN). Državna sekretarka Štiglic je povedala še, da ne smemo pozabiti na zagotavljanje humanitarne pomoči za palestinsko prebivalstvo skozi Agencijo Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East - UNRWA), ki jo bo prispevala tudi Slovenija.

Na zasedanju je bila potrjena skupna deklaracija EU in GCC.