Skoči do osrednje vsebine

Dober sistem nacionalne varnosti je zasluga vseh, ki ga sestavljajo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je nagovoril udeležence 7. Dnevov nacionalne varnosti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Ministrstvo za notranje zadeve z organoma v sestavi – Policijo in Inšpektoratom Republike Slovenije za notranje zadeve – je del dobro delujočega sistema nacionalne varnosti.

Kot je povedal minister Poklukar, je »dobro delujoč nacionalnovarnostni sistem v prvi vrsti zasluga vseh posameznikov, ki ga sestavljajo. Vsi sodelujoči v tem sistemu so njegova trdna hrbtenica, ki ta sistem vsak dan vzdržujejo, gradijo in razvijajo.« Ob tem je spomnil na avgustovske katastrofalne poplave in uničujoče plazove, ki so na preizkušnjo postavili tudi sistem notranje varnosti v državi. »V ministrstvu, policiji in inšpektoratu smo ves čas aktivacije Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah zagotavljali neprekinjeno delovanje vseh naših organizacijskih enot in prilagajali naše dejavnosti trenutnim razmeram na terenu. Sistem notranje varnosti je vseskozi deloval,« je poudaril.

V nagovoru je minister orisal prednostne naloge svojega mandata, ki so vse povezane z zagotavljanjem varnosti. To so učinkovito upravljanje migracij, boj proti korupciji ter modernizacija in profesionalizacija policije.

Glede migracij je Poklukar povedal, da so stalnica in tako bo tudi v prihodnje, zato se moramo kot država učinkovito in pravočasno odzvati na sodobne migracijske trende. Izpostavil je dva strateška dokumenta – migracijsko in integracijsko strategijo. Obe bosta podlaga za spremembo zakonodaje, »saj želimo z vsemi sodelujočimi pogledati, kje in na kakšen način lahko na tem področju naredimo še dodatne korake k izboljšanju. Pri tem tesno sodelujemo s civilno družbo in z drugimi resorji, saj je naš cilj oblikovati takšna dokumenta, ki ne bosta le črka na papirju, ampak bosta zaživela v praksi kot odraz države, ki je solidarna tudi do tujcev,« je dejal.

Nedavno smo v državnem zboru predstavili delovna predloga migracijske in integracijske strategije.

Minister Marjan Šarec, dekan Fakultete za družbene vede prof. dr. Iztok Prezelj, minister Boštjan Poklukar, generalni direktor policije mag. Senad Jušić, vodja programskega odbora Andrej Kovačič in dekan Fakultete za varnostne vede prof. dr. Igor Bernik

Minister Marjan Šarec, dekan Fakultete za družbene vede prof. dr. Iztok Prezelj, minister Boštjan Poklukar, generalni direktor policije mag. Senad Jušić, vodja programskega odbora Andrej Kovačič in dekan Fakultete za varnostne vede prof. dr. Igor Bernik | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 4

Ozadje

Dvodnevno konferenco organizirajo Inštitut za varnostno kulturo, Slovensko združenje za varen svet, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru in Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani. Predstavniki notranjega ministrstva in policije na dogodku tradicionalno sodelujejo s strokovnimi prispevki in predavanji.

Med prejemniki priznanj na področju nacionalne varnosti za leto 2022 je tudi Božo Vrlinič iz Policijske uprave Novo mesto, ki je prejel priznanje v kategoriji Policist leta. Čestitamo.