Skoči do osrednje vsebine

9. skupno srečanje UN GGIM Evropa, EUROSTAT in UNECE v Beogradu

V Beogradu je 3. do 5. oktobra 2023 potekalo srečanje Evropskega regijskega odbora za globalno upravljanje s prostorskimi podatki (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management - UN GGIM Evropa), Evropskega statističnega urada - EUROSTAT ter Ekonomske komisije za Evropo pri Organizaciji združenih narodov (angleško United Nations Economic Commission for Europe – UNECE).

Tema 9. skupnega srečanja je bila vključevanje in povezovanje statističnih in geoprostorskih informacij. V sklopu srečanja je bila izvedena tudi dvodnevna delavnica na temo integracije geoprostorskih in statističnih podatkov. Pri organizaciji in izvedbi srečanja sta sodelovala tudi srbska geodetska uprava - RGZ Srbije in Statistični urad Srbije. Srečanje se je odvijalo v stavbi srbske narodne skupščine, udeležilo pa se ga je okrog 80 predstavnikov iz večine držav geografske Evrope. V vlogi predsedujočega izvršilnemu odboru UN GGIM Evropa se je dogodka udeležil generalni direktor Geodetske uprave, Tomaž Petek. Namen obeh dogodkov je bil okrepitev povezav med statističnimi in geoprostorskimi skupnostmi v regiji UNECE. Cilj delavnice je bil spodbujati še tesnejše sodelovanje in večje povezovanje geoprostorskih in statističnih informacij z močnejšimi institucionalnimi partnerstvi in uporabo skupnih standardov.

Udeleženci pred zgradbo Narodne skupščine, kjer je srečanje potekalo

Udeleženci srečanja pred zgradbo Narodne skupščine | Avtor: Geodetska uprava

Predstavniki UN GGIM Evropa, EUROSTAT in UNECE so na srečanju predstavili trenutne aktivnosti navedenih organizacij, program dela ter rezultate, ki nastajajo v okviru delovnih skupin. Predstavnica Evropskega foruma za geografijo in statistiko - EFGS je udeležence informirala tudi glede aktivnosti, ki jih združenje izvaja v posameznih delovnih skupinah, ter podala tudi najavo o naslednji EFGS konferenci, ki bo 12. in 13. februarja 2024 na Brdu pri Kranju v Sloveniji. Ob zaključku prvega dne zasedanja je bila izvedena tudi okrogla miza, na kateri so udeleženci izmenjali svoja stališča o prihodnosti dejavnosti za integracijo podatkov po vsej Evropi in o tem, kako bi morale organizacije sodelovati, da bi dosegle uspešne rezultate na regionalni in mednarodni ravni.

Tomaž Petek med predstavitvijo aktivnosti Evropskega regijskega odbora za globalno upravljanje s prostorskimi podatki

Tomaž Petek med predstavitvijo aktivnosti Evropskega regijskega odbora za globalno upravljanje s prostorskimi podatki | Avtor: Geodetka uprava

Udeleženci delavnice so se v svojih nastopih osredotočili na izmenjavo inovativnih praks in pridobljenih izkušenj, spodbujanje sodelovanja med nacionalnimi statističnimi in geoprostorskimi agencijami, mednarodnega sodelovanja in uporabe skupnih standardov ter opredelitev področij za prihodnje delo.

Program delavnice je bil razdeljen na tri teme in sicer:

  • Učinkovito upravljanje,
  • Podatki in tehnologija ter
  • Ljudje in partnerstva.

Tomaž Petek in Carol Agius (UN GGIM Evropa) sta v svoji predstavitvi govorila o nalogah, potrebnih za premostitev digitalnega razkoraka za izkoriščanje vrednosti integracije podatkov.

Panu Muhli iz finske državne geodetske službe (angleško National Land Survey of Finland) ter Mervi Haakana in Rina Tammisto iz finskega nacionalnega inštituta za statistiko (angleško Statistiks Finland) so v prispevku orisali vzpostavitve nacionalne medsektorske mreže deležnikov kot ključno orodje za povezovanje statističnih podatkov in geoprostorskih informacij na Finskem.

Udeleženci dogodka so se ob zaključku dogovorili tudi o nekaterih oblikah bodočega sodelovanja in izmenjave primerov dobrih praks na področju integracije geoprostorskih in statističnih podatkov.

Dvorana srbske narodne skupčine z udeleženci delavnice

Dvorana srbske narodne skupčine z udeleženci delavnice | Avtor: Geodetska uprava

Več informacij je na voljo na spletni strani srečanja (v angleščini).