Skoči do osrednje vsebine

Tretje zasedanje Medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Vietnamom

Na Brdu pri Kranju je danes potekalo tretje zasedanje Medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Socialistično Republiko Vietnam. Zasedanju sta predsedovala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za industrijo in trgovino Nguyen Hong Dien. Gre za "follow up" ministričinega obiska maja letos v Vietnamu.

Ministrica Tanja Fajon se je uvodoma zahvalila sopredsedujočemu ministru Nguyen Hong Dienu za podporo, ki so jo nudili slovenskim podjetjem ob njenem obisku v Vietnamu kot tudi slovenskemu veleposlaništvu v Pekingu ter vietnamskemu veleposlaništvu na Dunaju.

˝Regija jugovzhodne Azije trenutno spada med najperspektivnejše trge. Vietnam predstavlja enega najbolj zanimivih poslovnih okolij v regiji predvsem zaradi globalne težnje po razpršenosti trgov,˝ je poudarila ministrica Fajon in dodala, da ima današnja medvladna komisija ključno vlogo pri krepitvi dosedanjih ter opredelitvi novih poslovnih priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja, saj ima obseg trgovine med državama kljub pozitivnemu trendu še veliko potenciala.

Na zadnjem plenarnem zasedanju Medvladne slovensko-vietnamske komisije za gospodarsko sodelovanje leta 2019 so se kot najbolj obetavne panoge opredelile promet, logistika, informacijsko-komunikacijska tehnologija in turizem. V času nedavnega visokega obiska se je na ta seznam dodal še potencial na področjih povezljivosti, zelenih tehnologij ter digitalizacije.

Zaradi tega sta na današnjem zasedanju obe strani soglašali, da ima Luka Koper strateško lego v Sredozemlju, zato je potencialna vzpostavitev neposredne ladijske povezave med državama v interesu obeh strani.

Obravnavana področja za sodelovanje so še kmetijstvo, turizem, kultura, znanost in inovacije, okolje, podnebje in energetika, vesoljske tehnologije ter razvojno sodelovanje in imenovanje častnega konzula Republike Slovenije v Vietnamu.

V popoldanskem delu obiska se vietnamska stran pod vodstvom ministra za industrijo in trgovino Nguyen Hong Diena z gospodarsko delegacijo udeležuje še poslovnega foruma na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer se bodo srečala tudi slovenska in vietnamska podjetja oziroma centri odličnosti. Ob tej priložnosti je bilo tudi preneseno vabilo vietnamski strani za sodelovanje na področju okolja oziroma porečij z uporabo slovenskih vesoljskih tehnologij.

Okrog 16. ure je predvideno tudi dvostransko srečanje z ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom. Jutrišnji, zadnji dan obiska vietnamske delegacije, pa bo namenjen obisku Luke Koper.