Skoči do osrednje vsebine

Nuklearna elektrarna Krško zaustavljena, mesto puščanja je določeno

Uprava za jedrsko varnost (URSJV) spremlja aktivnosti Nuklearne elektrarne Krško (NEK) glede ugotovljenega puščanja.

Med obratovanjem NEK na polni moči je bila v noči s 4. oktobra na 5. oktober 2023 zaznana indikacija puščanja reaktorskega hladila v zadrževalnem hramu.

Puščanje reaktorskega hladila ni ogrožalo hlajenja reaktorske sredice. Količina puščanja reaktorskega hladila je bila znotraj obratovalnih omejitev. Kljub temu, da bi lahko NEK še naprej obratoval z omenjenim puščanjem reaktorskega hladila, se je osebje elektrarne odločilo, da preventivno zaustavi elektrarno.

S postopnim zniževanjem moči se je pričelo 5. oktobra ob 23.00, reaktor pa je bil dokončno ustavljen 6. oktobra ob 5:30 uri. Zaustavitev je potekala brez zapletov in po običajnih postopkih, ki se vsakokrat uporabljajo ob rednih remontih. Celotna količina izpuščenega reaktorskega hladila iz primarnega sistema je zadržana v nepropustnem zadrževalnem hramu. Radioaktivnih izpustov, ki bi bili posledica puščanja ali zaustavitve elektrarne, ni bilo.

URSJV je bila obveščena o dogodku v jutranjih urah 5. oktobra 2023. Inšpektor URSJV je po prejetem obvestilu odšel v NEK. URSJV je prisoten v NEK in nadzira aktivnosti, ki jih NEK vodi v skladu s svojimi postopki. NEK je po ustavitvi reaktorja in pripravi pogojev za vstop v zadrževalni hram določil natančno lokacijo puščanja na manjšem cevovodu, ki je priključen na primarni sistem. Lokacija poškodbe je na težje dosegljivem mestu, kar lahko vpliva na nadaljnje postopke popravila.

Osebje NEK trenutno ugotavlja vzrok puščanja. NEK je v natančnejšo analizo vzroka puščanja vključil tudi druge domače in tuje strokovne organizacije. Ko bodo znani rezultati analize, bo izvedeno popravilo poškodbe. Pri zagotavljanju jedrske varnosti je bistveno, da se ugotovi vzrok za nastali dogodek. Popravilo poškodbe brez odprave vzroka namreč dolgoročno ne zagotavlja jedrske varnosti, saj lahko pride do ponovitve dogodka. URSJV bo nadzirala aktivnosti iskanja vzroka za dogodek in posledično ustreznega popravila poškodbe.

Pričakujemo, da bo v naslednjih dneh znanih več informacij, o katerih bomo poročali na naši spletni strani.