Skoči do osrednje vsebine

Revitalizacija pohištvene industrije se lahko zgodi samo v povezavi z dizajnom

Letošnji forum »Wood Tech Talk« je kot osrednji strokovni dogodek Festivala lesa, ki poteka v Kočevju, osvetlil priložnosti za oblikovalsko oživitev slovenske pohištvene industrije. Strokovni posvet z naslovom Gozd priložnosti za oblikovanje slovenskega pohištva je potekal v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter javno agencijo SPIRIT Slovenija.
Udeleženci okrogle mize sedijo na odru.
1 / 4

Generalni direktor Direktorat direktorata za lesarstvo Darko Sajko je na posvetu predstavil možnosti izkoriščanja potenciala oblikovanja v okviru razpisov ministrstva: »Na Direktoratu za lesarstvo si prizadevamo, da bi v Sloveniji spodbudili večjo uporabo lesa in oživili slovensko pohištveno industrijo, predvsem z vidika dizajna kot ključnega za doseganje dodane vrednosti izdelkov. Razvoj pohištvene industrije lahko namreč pospešimo s tesnejšim povezovanjem vseh lesnih in njej komplementarnih panog ter vrhunskega oblikovanja.« 

Na posvetu so bili predstavljeni tudi uspešni rezultati prve generacije razpisov Centra za kreativnost s primeri dobrih praks iz gospodarstva ter nov sklop razpisov Centra za kreativnost, pri katerih se lahko podjetja potegujejo za razvojna sredstva. Na posvetu so poleg proizvajalcev pohištva sodelovali tudi ponudniki lesne surovine, proizvajalci lesenih pohištvenih polizdelkov, izdelovalci uporabnih in okrasnih lesenih izdelkov ter vsi, ki vidijo možnost sodelovanja v pohištveni panogi. Tej se namreč v prihodnjem obdobju obeta hitra in konstantna svetovna rast. 

Po uvodnih predstavitvah je potekala tudi okrogla miza, kjer so bili nanizali predlogi, kako dizajn še bolj učinkovito vključiti v gospodarske, predvsem lesarske dejavnosti, srečanje pa se je nato nadaljevalo še z individualnimi tako imenovanimi B2B srečanji med podjetniki in oblikovalci.

Ministrstvo lesnopredelovalno panogo podpira z različnimi finančnim spodbudami. Za promocijo rabe lesa v gradnji smo minuli petek objavili 400.000 evrov vreden javni poziv za sofinanciranje vzorčnih projektov rabe lesa v gradnji. Razpisana sredstva so namenjena rabi lesa na javnih stanovanjskih objektih, denimo šolah, upravnih stavbah, domovih za starejše občane in športnih objektih, katerih lastniki so le osebe javnega prava. Z razpisom, na katerega se lahko prijatelji prijavijo do 26. oktobra 2023, želimo zbrati potencialne projekte gradnje vzorčnih lesenih javnih objektov, s katerimi bi promovirali lesne proizvode v obliki javnih demo lesenih objektov.