Skoči do osrednje vsebine

Ministrsko srečanje držav članic Berlinskega procesa v Tirani

Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil ministrskega srečanja držav članic Berlinskega procesa, ki ga je v Tirani gostila letos predsedujoča Albanija. Ob robu zasedanja se je srečal z Megi Fino, namestnico ministra za Evropo in zunanje zadeve Republike Albanije.

Namen srečanj Berlinskega procesa je ohraniti širitev EU na Zahodni Balkan na evropski agendi, regijo preko infrastrukturnih, energetskih in ekonomskih projektov konkretno približati evropskim in globalnim koridorjem ter hkrati okrepiti pritisk na države regije, da ohranijo pozitivno reformno dinamiko in nadaljujejo z reševanjem odprtih vprašanj.

Udeleženci ministrskega srečanja so pregledali napredek pri implementaciji že sprejetih dogovorov, katerih cilj je polna uveljavitev skupnega regionalnega trga, ki je predpogoj za vstop regije v enotni trg EU in za pristopni proces regije k EU. Razprava je tekla tudi o načinih krepitve sodelovanja znotraj Berlinskega procesa na vseh področjih – od ekonomske regionalne integracije, do povezljivosti v vseh vidikih, vključno s stiki med civilnimi družbami, kar bi izboljšalo odnose med državami regije in pozitivno prispevalo k nadaljnjim širitvenim korakom.

Na zasedanju so bila izmenjana tudi stališča glede možnosti za nadaljnjo gospodarsko konvergenco med Zahodnim Balkanom in EU preko uporabe obstoječih instrumentov in najavljenega Načrta za rast in blaginjo Zahodnega Balkana. Poudarek je bil na razpravi o načinih za zmanjševanje razvojne vrzeli med regijo in EU, tudi preko naložb in postopne integracije regije v sektorske politike EU.

Državni sekretar Štucin je na srečanju poudaril geostrateški pomen širitvene politike EU in izpostavil Blejsko zavezo: "Letnica 2030 ni obljuba, temveč obojestranska zaveza". Izpostavil je pomen strateških odločitev v okviru širitvenega procesa, še posebej glede odprtja pogajanj z Bosno in Hercegovino. Od regije pričakujemo zavezanost k izvajanju reform, spravi in reševanju odprtih vprašanj. Ključno je nadaljevati s krepitvijo regionalnega sodelovanja, kar omogoča krepitev povezljivosti na različnih področjih.

Ob robu zasedanja se je državni sekretar Štucin srečal z Megi Fino, namestnico ministra za Evropo in zunanje zadeve Republike Albanije. Sogovornika sta se strinjala, da je širitveni proces EU pomembna spodbuda državam pri izvajanju reform, in da je državam v regiji potrebno zagotoviti jasno evropsko perspektivo. Državni sekretar Štucin je v zvezi s tem izrazil podporo Slovenije pri nadaljnji poti Albanije v EU. Sogovornika sta potrdila zelo dobre in prijateljske odnose med državama.