Skoči do osrednje vsebine

50 let EPK in imenovanje Karin Žvokelj za namestnico predsedujočega pododboru Upravnega sveta EPO

Petega oktobra 2023 praznujemo 50 let od podpisa Evropske patentne konvencije (EPK), temeljnega kamna evropskega patentnega sistema, ki spodbuja skupni napredek in blaginjo, ter mejnika na poti k podpori inovacijam in evropskemu povezovanju.

S konvencijo, podpisano 5. oktobra 1973, je bila ustanovljena Evropska patentna organizacija (v angleškem jeziku) (EPO) in njen izvajalski organ, Evropski patentni urad (EPU), ter postavljen temelj evropskemu patentnemu sistemu, ki je zadnjih petdeset let spodbujal inovacije in gospodarsko rast po Evropi.

Goste je v uvodnem govoru nagovoril predsednik EPU António Campinos. Dogodka so se udeležili najvišji predstavniki iz vse Evrope. 

V počastitev obletnice EPO se danes, 6. oktobra 2023, odpira tudi Observatorij za patente in tehnologijo.

Prvi patent, ki ga je podelil EPU, je bil januarja 1980 za napravo, ki ugotavlja, ali so kovanci, vstavljeni v parkirne avtomate in avtomate za vozovnice, pristni.  

Leta 1973 je imela EPO samo 16 držav podpisnic, zdaj pa se ponaša s članstvom 39 držav. EPU zdaj vsako leto prejme več kot 190 000 patentnih prijav z vsega sveta. EPU zaposluje 6 300 uslužbencev 34 različnih narodnosti, ki so pogosto vodilni strokovnjaki na svojih tehničnih področjih, na sedežu v Münchnu in v uradih v Haagu, Berlinu, na Dunaju in v Bruslju.  

EPU hrani tudi največje zbirke podatkov o patentih na svetu, ki so na voljo javnosti. Brezplačno iskalno orodje Espacenet (v angleškem jeziku) omogoča dostop do več kot 140 milijonov patentnih dokumentov. Zagotavlja neprimerljiv vir informacij o izumih in tehnološkem napredku z vsega sveta ter odpira vrata raziskovalcem, znanstvenikom in izumiteljem za nadaljnje inovacije in prihodnje ideje, ki jih bodo uporabili pri svojem delu. 

Dodatna spodbuda za izumitelje je bila zagotovljena z uvedbo Evropskega patenta z enotnim učinkom 1. junija 2023. Poenostavlja in racionalizira patentno varstvo za inovatorje in podjetja, saj ponuja en patent za eno pristojbino v eni valuti, v okviru enotnega pravnega sistema, pred enim enotnim sodiščem za patente za 17 sodelujočih držav. 

Na današnjem zasedanju Upravnega sveta EPO je bila direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj imenovana za namestnico predsedujočega Odboru za proračun in finance (angleško Budget and Finance Committee - BFC). BFC je pododbor Upravnega sveta EPO. Obravnava finančne zadeve in proračun EPO ter podaja svoja mnenja Upravnemu svetu, ki končno odloča o posameznih vprašanjih.