Skoči do osrednje vsebine

Srečanje generalnih direktorjev zaporskih uprav Srednje Evrope

Namestnik generalnega direktorja dr. Emanuel Banutai se je v Zagrebu udeležil 19. srečanja generalnih direktorjev zaporskih uprav Srednje Evrope (angleško Middle Europe Corrections Roundtable - MECR).

Srečanje MECR je v Zagrebu gostila hrvaška zaporska in probacijska uprava, udeležili pa so se ga tudi predstavniki iz Slovenije, Avstrije, Češke, Litve, Madžarske in Slovaške.

Gostitelji so udeležencem predstavili sistem izvrševanja kazenskih sankcij v Republiki Hrvaški, vsi udeleženci pa so predstavili dobre prakse in nekatere izzive pri delovanju nacionalnih sistemov. Posebna tema letošnjega srečanja je bilo zdravstveno varstvo zaprtih oseb, v okviru katere so predstavniki posameznih držav delili svoje izkušnje - s ciljem iskanja najboljših rešitev, usklajenih z mednarodnimi priporočili in posebnostmi zdravstvenih sistemov držav članic. Delegacije so zadnji dan srečanja obiskale tudi zapor v Lepoglavi, kjer jim je bilo predstavljeno delovanje enega največjih in najstarejših zaporov na Hrvaškem.

MECR je bilo kot neformalno združenje ustanovljeno v letu 2009, članice pa so: Švica, Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Češka, Slovaška, Poljska, Madžarska, Romunija, Italija, Litva in Nemčija (dežela Bavarska). Cilji povezave so delitev znanja in izkušenj, razumevanje globalnih trendov, posebnosti posamezne države članice in prenos dobrih praks pri napredku posameznih uprav. Vsako leto je gostiteljica srečanja druga država, gostitelj pa izbere tudi nosilno temo. Slovenija je srečanje gostila v letu 2021.

Skupinska fotografija vseh udeležencev srečanja

Srečanje predstavnikov MECR | Avtor: Ministrstvo za pravosodje Republike Hrvaške