Skoči do osrednje vsebine

Sestanek za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice

Na Ministrstvu za pravosodje je potekal sestanek Medresorske delovne skupine za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki Oddelka Sveta Evrope za izvrševanje sodb ESČP, ki nudijo strokovno podporo Odboru ministrskih namestnikov Sveta Evrope pri odločanju glede izvrševanja sodb ESČP.

Predstavniki Oddelka so se seznanili z izvedenimi in načrtovanimi ukrepi Republike Slovenije glede neizvršenih sodb ESČP proti Sloveniji ter izrazili zadovoljstvo nad napredkom, ki ga je Slovenija storila na področju izvrševanja sodb v zadnjih letih.

Od zadnjega sestanka medresorske delovne skupine je bil zaključen nadzor nad še štirimi sodbami ESČP, tako je trenutno v izvrševanju le pet dokončnih sodb ESČP, pri čemer je bilo za eno sodbo že poslano končno akcijsko poročilo. Slovenija tako ostaja v vrhu držav članic Sveta Evrope z najmanj neizvršenimi sodbami ESČP.

Udeleženci sestanka so poudarili pomen izvrševanja sodb ESČP predvsem z vidika sistemskega reševanja in preprečevanja kršitev, ter pomen medresorskega sodelovanja.