Skoči do osrednje vsebine

Prvi dan obiska v Republiki Južni Afriki ministrica Fajon predavala na Univerzi v Pretorii

Ministrica Fajon je začela s prvim uradnim obiskom na ravni podpredsednice vlade in zunanje ministrice Slovenije v Republiki Južni Afriki. Glavni namen obiska je krepitev tako dvostranskih odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva in znanosti, kot tudi sodelovanja znotraj Organizacije Združenih narodov (OZN), zlasti v luči nestalnega članstva Slovenije v Varnostnem svetu.

Na povabilo ene večjih južnoafriških univerz, Univerze v Pretorii, je ministrica imela predavanje za študente in predstavnike diplomatskega zbora. V predavanju z naslovom “Ideja feministične zunanje politike v kontekstu slovenske zunanje politike” se je ministrica uvodoma dotaknila bogate dediščine prvega demokratičnega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, in izpostavila pomen izobrazbe kot učinkovitega ‘orožja’ za spreminjanje sveta na bolje. V nadaljevanju se je ozrla na odlične prijateljske odnose med Slovenijo in Republiko Južno Afriko in članstvo Slovenije v Varnostnem svetu OZN. “Trdno sem prepričana, da so ženske in deklice pomembne pobudnice za spremembo družbe na bolje. Ključna je tudi vloga žensk pri prizadevanjih za mir in varnost, zato je nujna večja vključenost žensk v vse vidike dela OZN. Ženske so izjemno učinkovite tudi v mirovnih pogajanjih, zato vprašanje feministične zunanje politike ni vprašanje ‘ali’, ampak ‘kdaj’. Opolnomočenje žensk in enakost med spoloma bosta še naprej pomembni vodili slovenske zunanje politike,” je v delu govora s fokusom na feministični zunanji politiki med drugim poudarila ministrica Fajon. V živahni razpravi s študenti po predavanju je ministrica odgovarjala na številna vprašanja, od geostrateške situacije in razmer v afriških državah, do vprašanj, vezanih na vpliv ženskih voditeljic na odločanje pri oblikovanju politik.

Pred tem je ministrica Fajon sodelovala na razpravi o možnostih sodelovanja na področju umetne inteligence. “Z veseljem sem podprla prizadevanja Inštituta Jožef Stefan in Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco IRCAI za vzpostavitev partnerske mreže med Slovenijo in Republiko Južno Afriko ter ostalimi afriškimi državami. Obisk bomo vsekakor izkoristili tudi za krepitev znanstvenega sodelovanja,” je ob robu dogodka povedala ministrica. Umetna inteligenca odpira številne možnosti za sodelovanje med državama, vključno z izvedbo skupnih raziskovalnih projektov, izmenjavo strokovnjakov ter povezovanjem podjetij na področju umetne inteligence. “Ključni vprašanji ostajata reševanje etičnih izzivov ter priprava politik in predpisov na področju umetne inteligence," je dodala ministrica Fajon.

Prvi dan obiska bo ministrica zaključila s srečanjem s predsednikom Gospodarske in industrijske zbornice Republike Južne Afrike, gospodom Mthojem Xulujem. Osrednja tema pogovora bo identifikacija priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja in odpiranje vrat za vstop slovenskih podjetij na južnoafriški trg.