Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki WoodPoP v Helsinkih o prehodu v ogljično nevtralnost s trajnostno rabo lesa

V Helsinkih je 3. in 4. oktobra potekalo drugo srečanje Evropske platforme za politiko v lesarstvu WoodPoP (angleško European Wood Policy Platform), katerega glavna tema je bila izvedba prehoda v ogljično nevttralnost tudi s trajnostno rabo lesa.

Vodilni predstavniki ministrstev držav članic Evropske unije, med njim tudi Slovenije, in strokovnjaki iz znanstveno-raziskovalnih organizacij ter predstavniki združenj industrij temelječih na lesu so izmenjali mnenja, kako uresničiti prehod v podnebno nevtralno družbo ob pomoči petih Tehničnih delovnih skupin, ki delujejo znotraj platforme WoodPoP. WoodPoP je multilateralni forum za pripravo politik ter izmenjavo znanja in izkušenj med akterji iz javnega in zasebnega sektorja s področja gozdarstva in lesarstva na nacionalni in regionalni ravni. V platformi sodeluje več kot 200 udeležencev iz članic Evropske unije in držav panevropske regije. Tokratni forum, ki so se ga udeležili tudi predstavniki našega ministrstva, je bil namenjen formalizaciji operativne strukture, ki bo osnova za dolgoročno sodelovanje in nadgradnjo prejšnjih srečanj strokovnjakov ter tehničnih delovnih skupin.

Slovenija, ki je letos prevzela vodenje delovne skupine za izobraževanje in poklicno usposabljanje, je v okviru srečanja vodilnih predstavnikov WoodPoP izvedla tudi sestanek te delovne skupine. Razpravljali so o dosedanjih aktivnostih, ciljih in naslednjih korakih. Ključni cilji vključujejo modernizacijo izobraževanja v sektorju, omogočanje "mikrokreditov" za usposabljanje v lesarstvu, sistematično usposabljanje zaposlenih. Akademija Novega evropskega Bauhausa pa bo predstavljala platformo za prenos znanja lesnega sektorja v gradbeni ekosistem.

Z združevanjem domačih znanj in raziskav Slovenija lahko uspešno vodi navedene projekte in podpira druge evropske partnerje v WoodPoP. Upamo, da bodo WoodPoP iniciativi pristopili tudi drugi deležniki in resorna ministrstva ter s svojimi izkušnjami pomagali oblikovati strategije za trajnostno rabo naše strateške surovine – lesa.