Skoči do osrednje vsebine

O pomenu digitalnih veščin javnih uslužbencev na drugem dnevu 6. digitalnega vrha Zahodnega Balkana

Drugi dan zasedanja 6. digitalnega vrha držav Zahodnega Balkana v Sarajevu se nadaljuje z razpravami o inovativnosti in pomenu razvoja zaposlenih in digitalnih veščinah v javnem sektorju ter aktivnostih za preprečevanje digitalnega razkoraka.
Nastopajoči na panelu: Ryan Shea, Velika Britanija, dr. Aida Kamišalić Latifić, Ministrstvo za digitalno preobrazb, Slovenija, Tamara Srzentić, Črna gora, Denisa Sarajlić, moderatorka, Emir Ramadanović, Bosna in Hercegovina.

Nastopajoči na panelu: Ryan Shea, Velika Britanija, dr. Aida Kamišalić Latifić, Ministrstvo za digitalno preobrazb, Slovenija, Tamara Srzentić, Črna gora, Denisa Sarajlić, moderatorka, Emir Ramadanović, Bosna in Hercegovina.

1 / 2

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić je nastopila v razpravi o digitalnih inovacijah v javnem sektorju s poudarkom na oblikovanju GovTech ekosistema. Udeleženci razprave so se strinjali, da so za uspešen GovTech potrebni zavezanost javnih uslužbencev, njihovo usposabljanje za pridobitev digitalnih veščin, zaupanje državljanov v javne institucije in javne storitve ter učinkovito sodelovanje javnega in zasebnega sektorja pri oblikovanju digitalnih rešitev.

Državna sekretarka dr. Kamišalić Latifić je v svojem nastopu poudarila pomen centralizacije državne informatike v Sloveniji, s čimer smo na področju digitalizacije v javni upravi dosegli optimizacijo kadrovskih in finančnih virov. Za doseganje ciljev sta nujni koordinacija in jasna strategija, ki mora biti pripravljena s strani celotnega digitalnega ekosistema. Zato smo v letošnjem letu ustanovili Ministrstvo za digitalno preobrazbo, poenoteno izvajanje digitalne preobrazbe celotne družbe pa poteka na podlagi strategije Digitalna Slovenija 2030. Naši cilji so med drugim doseči gigabitno povezljivost na celotnem ozemlju do leta 2030, državljanom nuditi učinkovite in inovativne digitalne storitve po načelu »Najprej digitalno« ter doseči digitalno usposobljenost prebivalstva, da bo znalo uporabljati te storitve. Digitalno usposobljeni državljani pomembno prispevajo k uspešnosti digitalne preobrazbe, zato v Sloveniji izvajamo celo vrsto aktivnosti na področju digitalne pismenosti za vse starostne skupine. Kompetenčni center, ki ga bomo vzpostavili v državni upravi, bo pripomogel h krepitvi veščin in zaposlovanju več strokovnjakov za informacijsko tehnologijo.

Ob koncu nastopa je državna sekretarka poudarila pomen odprtih podatkov, kjer v Slovenija razvijamo mrežo skrbnikov podatkov v javni upravi, s pomočjo katere bomo učinkoviteje uporabljali podatke za sprejemanje boljših odločitev.