Skoči do osrednje vsebine

Fokus tokratnega Agrobiznisa na prenosu kmetij na mlade generacije

Danes je na Kmetijsko gospodarski zbornici Slovenije potekala Svetovalnica za kmete: Prenos kmetije na mlado generacijo, ki ga je organiziral Agrobiznis. Svetovalnice se je udeležila tudi Marija Brodnik Lodewijk iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je predstavila letošnja razpisa za mlade prevzemnike in medgeneracijski prenos znanja iz strateškega načrta.
Predstavnici stojita pred panojem in se fotografirata.

Predstavnica ministrstva Marija Brodnik Lodewijk in predstavnica Slovenjskega regionalnega razvojnega sklada Tjaša Perković. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Agrobiznis je na Svetovalnici za kmete: Prenos kmetije na mlado generacijo (v nadaljevanju: Svetovalnica) povabil sogovornike, ki so razpravljali o prenosu kmetije na mlado generacijo in predstavili primere dobrih praks. Uvodoma je udeležence Svetovalnice pozdravil Jože Očko, koordinator na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (v nadaljevanju KGZS) za področje mladih kmetov. V nadaljevanju je izpostavil pomen mladih kmetov in njihov vpliv za prihodnost kmetijstva. Na KGZS mladim kmetom, ki želijo prevzeti kmetijo, nudijo pravno pomoč in svetovanje pri pripravi pogodb, vpisih, nakupu kmetijskih zemljišč, zaposlitvah na kmetiji, pridobitvi certifikata nacionalne poklicne kvalifikacije in tudi pripravi vlog. Na koncu je povedal: »Prihodnost kmetijstva je v rokah mladih kmetov in tudi od kmetijstva je možno lepo živeti.«

Na Svetovalnici so še sodelovali: Katja Leber Vračko, kmetija Leber Vračko z Jedlovnika pri Zgornji Kungoti, Žan Bric, Frlanova kmetija na Vogrskem, Doris Letina in Anja Kastelic, Zveza slovenske podeželske mladine, Dejan Pristovnik, svetovalec področja in koordinator skupine specializiranih svetovalcev za podporo kmetovalcem, NLB, d. d. in Tjaša Perković, vodja sektorja za finančne spodbude, Slovenski regionalno razvojni sklad.

Svetovalnico je zaključila Marija Brodnik Lodewijk iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: MKGP), ki je predstavila prvi javni razpis intervencije podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov in medgeneracijski prenos znanja. Povedala je: »S prvim javnim razpisom za mlade kmete v okviru izvajanja strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) za obdobje 2023-2027 je MKGP obdržalo neprekinjeno vsakoletno razpisovanje podpor za mlade kmete od leta 2007.« Predstavila je tudi pogoje za dostop do podpor iz obeh javnih razpisov in tudi spremembe, ki bodo veljale za drugi javni razpis v okviru intervencije za mlade kmete po potrditvi druge spremembe SN SKP 2023-2027 s strani Evropske komisije dne 29. 9. 2023.

Tako v Evropi kot v Sloveniji se za kmetijstvo odloča nizko število mladih. Podatki kažejo, da je bilo leta 2020 v Sloveniji le 11 odstotkov lastnikov kmetij, mlajših od 64 let, in leta 2021 le 4,5 odstotka mladih nosilcev kmetije, ki še niso dopolnili 35 let. Dejstva še kažejo, da so kmetije z mladimi gospodarji bolj uspešne in so steber slovenskega kmetijstva. Mladi kmeti ustvarijo 60 odstotkov večji dohodek na kmetijo od povprečnega, kljub temu pa je od leta 2015 do leta 2021 dodana vrednost na zaposlenega v kmetijstvu na polno delovno moč upadla za 15 odstotkov. Po tem kazalniku je Slovenija na zadnjem mestu v EU.