Skoči do osrednje vsebine

Devetmesečna realizacija državnega proračuna

Prihodki državnega proračuna so v prvih devetih mesecih letošnjega leta znašali 9,3 milijarde evrov in so bili glede na enako obdobje lani za 45 milijonov evrov višji. Odhodki so znašali 10,1 milijarde evrov, kar je za 490 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj državnega proračuna je v prvih devetih mesecih tako znašal 765 milijonov evrov.

Odhodki državnega proračuna so v devetih mesecih letošnjega leta znašali 10,1 milijarde evrov, kar je 490 milijonov evrov več glede na enako obdobje lani.

Za transferje posameznikom in gospodinjstvom je bilo namenjenih 1,4 milijarde evrov. Od tega je bilo 458 milijonov evrov namenjenih transferjem za zagotavljanje socialne varnosti, med drugim 148 milijonov evrov za izvajanje Zakona o osebni asistenci. V pokojninsko blagajno je državni proračun v devetih mesecih prispeval 894 milijonov evrov, kar je 26 milijonov manj kot v primerljivem obdobju lani.

1,3 milijarde evrov je bilo v devetmesečju namenjenih za stroške dela, kar je glede na lani 119 milijonov evrov več. Zvišanje je predvsem posledica napredovanj in dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju.

Subvencije so bile glede na lani višje za 193 milijonov evrov in so znašale 634 milijonov evrov. Od tega so subvencije privatnim podjetjem in zasebnikom znašale 575 milijonov evrov, v večji meri pa so se nanašale na pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize.

Za investicije je bilo v devetih mesecih porabljenih 971 milijonov evrov kar je za 188 milijonov evrov več glede na lansko primerljivo obdobje. Za novogradnje, rekonstrukcije in adaptacije je bilo namenjenih 320 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani.

Glede na lani so se za 28 milijonov evrov zvišali stroški za obresti in so znašali 589 milijonov evrov.

Davčni prihodki so v obdobju od januarja do septembra znašali 8 milijard evrov, kar je za 141 milijonov evrov več glede na lani v istem obdobju. Prihodki od davka na dodano vrednost so znašali 3,7 milijarde evrov in so glede na lani višji za 138 milijonov evrov.

Prilivi od dohodnine so znašali 1,2 milijarde evrov, kar je 94 milijonov evrov več glede na lansko primerljivo obdobje. Rast prihodkov iz dohodnine poganjata visoka zaposlenost in pritisk na rast plač.

Prihodki od davka od dohodkov pravnih oseb so znašali 1,1 milijarde evrov in so bili glede na lansko primerljivo obdobje nižji za 179 milijonov evrov.

Trošarine so v državni proračun v devetih mesecih prinesle 1,3 milijarde evrov, kar je 151 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Trošarine od energentov so bile višje za 145 milijonov evrov, kar je predvsem posledica lanskoletnega odloga plačila, letošnjega plačila zapadlih obrokov ter prilagajanja trošarin na pogonska goriva. Beležimo tudi višje prilive od trošarin na tobak, in sicer za 9 milijonov evrov, kar je posledica dviga trošarin na tobačne izdelke.