Skoči do osrednje vsebine

Posvetovanje o plačilu nadomestil glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov iz tretjih držav

Evropska komisija je objavila »Ciljno posvetovanje o pogojih za plačilo nadomestil glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov iz tretjih držav (nečlanic Evropske unije) za posneto glasbo, predvajano v Evropski uniji«.

Posvetovanje je namenjeno zainteresiranim stranem glasbene industrije glede pravice do nadomestil v Evropski uniji (EU).

Namen tega ciljno usmerjenega posvetovanja je zbrati povratne informacije zainteresiranih strani in držav članic o uporabi pravice do enkratnega pravičnega nadomestila iz člena 8(2) Direktive 2006/115/ES o pravici dajanja v najem in pravici posojanja v različnih državah članicah. Prav tako želi zbrati informacije in dokaze o posledicah sodbe Sodišča Evropske unije v zadevi C-265/19 (sodba »RAAP«) ter povratne informacije o možnih učinkih zakonodajnega predloga. Komisija je v pozivu za zbiranje dokazov, objavljenem julija 2022, navedla, da razmišlja o pobudi, katere cilj je uvedba materialne vzajemnosti za plačilo nadomestil izvajalcem in proizvajalcem fonogramov iz tretjih držav.

To posvetovanje je posebej namenjeno deležnikom v industriji posnete glasbe, kot so glasbeni izvajalci, proizvajalci fonogramov, drugi akterji v vrednostni verigi industrije posnete glasbe, vključno z organizacijami za kolektivno upravljanje pravic, in komercialnim uporabnikom posnete glasbe, kot so televizijske in radijske postaje, javni lokali, kot so bari, restavracije, klubi in hoteli, ali njihove industrijske organizacije.

Na spletni strani Evropske komisije je na voljo ciljno posvetovanje o plačilu nadomestil glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov iz tretjih držav (v angleškem jeziku). Odgovorite lahko v katerem koli uradnem jeziku EU. Posvetovanje se zaključi 12. novembra 2023.

Na spletni strani Evropske komisije si lahko ogledate objavo in podrobnejše informacije o sodelovanju (v angleškem jeziku).