Skoči do osrednje vsebine

Obravnavani predlogi in pobude članov Zbornice računovodskih servisov

Vodstvo Finančne uprave se je 29. septembra 2023 na rednem letnem sestanku srečalo z vodstvom Zbornice računovodskih servisov. Udeleženci so obravnavali predloge za izboljšave in pobude članov Zbornice računovodskih servisov. Te se nanašajo zlasti na informiranje, oddajo obračunov in drugih obrazcev, izpostavljeni pa so bili tudi postopki nadzora ter vodenje knjigovodske kartice.

Skupna jim je zlasti želja po pravočasnih in jasnih zakonskih določbah, kar je še zlasti pomembno pri izvajanju interventne zakonodaje ter še enostavnejših in preglednejših programskih rešitvah, ki bi omogočile lažje, pravilno in pravočasno izpolnjevanje davčnih obveznosti. Predstavniki zbornice so se zahvalili za vse že izvedene poenostavitve ter realizirane pobude ter pozdravljajo tovrstno sodelovanje z vodstvom Finančne uprave Republike Slovenije.

V razpravi so bila izpostavljena posamezna področja in določeni postopki nadzora, ki jih bo Finančna uprava, vse z namenom, da izboljša svoje delovanje, preučila ter sprejela ustrezne ukrepe. Na drugi strani pa si Finančna uprava v okviru upravljanja s tveganji za izpolnjevanja davčnih obveznosti prizadeva graditi partnerstvo s člani zbornice, ki skupaj s Finančno upravo skrbijo za rast davčne kulture, pravočasno in pravilno izpolnjevanje davčnih obveznosti.  

Izoblikovan je bil predlog za izvedbo »osvežitvenega« predavanja, na katerem bi Finančna uprava članom zbornice predstavila številne rešitve eDavkov (izpisi, pooblaščanje in tako dalje), kot tudi novosti glede plačevanja davčnih obveznosti.