Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3.oktobra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.45 je na razgledniku Peč nad Staro Fužino v občini Bohinj pohodnico obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa HNMP na Brniku, ki so ob pomoči helikopterja SV osebo prepeljali v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.08 se je v naselju Volčanski Ruti v občini Tolmin pri padcu pred stanovanjskim objektom poškodoval občan. Reševalci GRS Tolmin so nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi in prenosu osebe v reševalno vozilo. Poškodovano osebo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV v spremstvu z dežurne ekipe HNMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.20 je v naselju Loška Gora v občini Radeče osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo v jarek. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.31 je na Perovem, občina Kamnik, osebno vozilo povozilo pešca. Pred prihodom gasilcev PGD Kamnik so mimoidoči dvignili vozilo ter pešca rešili izpod vozila. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanca.

Ob 17.20 sta na Tržaški cesti v Ljubljani trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva motornega kolesa, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter odstranili razbitine s cestišča. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli poškodovanega motorista.

Izpostava Maribor

Ob 12.32 so na štajerski avtocesti med Slovensko Bistrico in počivališčem Polskava, občina Slovenska Bistrica, trčili dve osebni in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama. 

Izpostava Murska Sobota 

Ob 14.27 je v naselju Godemarci, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo v obcestnem jarku. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč avtovleki pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Ljutomer so poškodovano osebo prepeljali v SB Murska Sobota. 

Izpostava Novo mesto

Ob 6.59 je v Šegovi ulici v Novem mestu na parkirišču osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanega voznika. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj 

Ob 15.11 sta pred naseljem Dornava v istoimenski občini čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so nudili prvo pomoč poškodovancema do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja, usmerjali promet, nevtralizirali iztekle tekočine ter počistili cestišče. Reševalci NMP Ptuj so poškodovanca na kraju oskrbeli ter ju prepeljali v SB Ptuj. 

 

Požari v objektih 

Izpostava Celje 

Ob 17.55 je na Pohorski ulici v Celju zagorelo v stanovanju v 12. nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec-Dobrova so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, pogasili požar in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč osebi, ki se je nadihala dima. 

Izpostava Ljubljana

Ob 10.34 se je na Slamnikarski cesti v Domžalah v vrtcu Urška kadilo iz industrijskega pralnega stroja. Zaposleni so odklopili elektriko in prezračili prostore. Gasilci CZR Domžale so opravili pregled s termovizijsko kamero.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.36 je na tovorni železniški postaji Čret v Celju gorel premog v vagonu. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter opravili pregled s termovizijsko kamero. 

Izpostava Murska Sobota 

Ob 21.07 je v naselju Beznovci, občina Puconci, gorel traktor. Požar, ki se je razširil na gospodarsko poslopje, so pogasili gasilci PGD Beznovci, Domajinci, Zenkovci, Bodonci in Puconci. Gasilci PGD Beznovci so ostali na gasilski straži. 

 

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Celje 

Ob 23.56 so na Dečkovi cesti v Celju gasilci PGE Celje pogasili goreče odpadke in palete ter pregledali okolico. 

Izpostava Kranj 

Ob 20.27 je v Industrijski ulici v Žireh tlelo nenadzorovano kurišče. Gasilci PGD Dobračeva in Žiri so kurišče pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev 

Izpostava Postojna

Ob 7.33 so v naselju Klance, občina Loška dolina, na polju naleteli na tri ročne bombe ter večjo količino pehotnega streliva, italijanske in nemške izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarne najdbe odstranila in na primernem kraju varno uničila. Mesto uničenja je zavarovala policija.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.40 je v ulici Heroja Staneta v Žalcu iztekala voda iz ogrevalnega sistema v gasilskem domu. Upravljalec toplotnega sistema je zaprl dovod ogrevanja, gasilci PGD Žalec pa so posesali okoli 500 litrov vode. Voda je zalila prostore gasilske zveze ter muzej v pritličju.

Izpostava Kranj

Ob 7.58 se je v Grosovi ulici v Kranju na neutrjenem terenu vkopal viličar. Gasilci GARS Kranj so ga z avtodvigalom postavili nazaj na utrjen teren.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.32 so v ulici Rudnik I. v Ljubljani gasilci GB Ljubljana izčrpali vodo iz meteornega jaška.

Ob 10.13 je v Klinji vasi, občina Kočevje, v stanovanjski hiši oseba padla po stopnicah v klet in se poškodovala. Gasilci PGD Klinja vas in Kočevje so pomagali reševalcem NMP Kočevje pri oskrbi in prenosu poškodovane iz kleti do reševalnega vozila.

 Izpostava Maribor

Ob 10.39 je v ulici Pohorskega bataljona v Mariboru s strehe stanovanjske hiše visela vetrna obroba. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo avto lestve pritrdili vetrno obrobo.

Ob 17.12 so v Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do onemogle osebe ter nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.09 so v Lendavi gasilci IGE Lendava zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in reševalcem NMP Lendava nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

 Ob 14.12 so v Kocljevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V sredo bo oblačno. Zapihal bo severni in vzhodni veter. Pojavljale se bodo občasne krajevne padavine, ki bodo najbolj verjetne v severni polovici države. Ocenjena količina padavin od danes zjutraj do danes zvečer je od 10 do 20, predvsem na Gorenjskem krajevno lahko do 40 mm. V četrtek, petek, soboto in nedeljo in ponedeljek bo suho in povečini sončno, le v petek bo oblačnosti več. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Jutranje temperature bodo okoli 10°C, popoldanske pa okoli 20 °C, za vikend pa še kakšno stopinjo ali dve topleje.