Skoči do osrednje vsebine

Trenutne aktivnosti uprave na področju nadzora nad ostanki pesticidov v živilih

Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) na podlagi ugotovljenih nepravilnosti izvajajo izredne inšpekcijske nadzore pri nosilcih živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z distribucijo sadja in zelenjave.

Inšpektorji UVHVVR so pričeli tudi z izrednimi inšpekcijskimi nadzori pri nosilcih živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo z distribucijo sadja in zelenjave. V okviru nadzora se preverja ustreznost vzpostavljenega notranjega nadzora nad ostanki fitofarmacevtskih sredstev (FFS), kar vključuje preverjanje zahtev za preverjenega dobavitelja, sistem preverjanja ostankov FFS v živilih, vključno s pregledom sistema lastnih kontrol.  

Zaradi neskladne pošiljke breskev iz Srbije in informacije o interventni uporabi klorpirifosa v pridelavi pese je UVHVVR 24. avgusta letos vzpostavila poostren nadzor ob uvozu za pošiljke svežega sadja in zelenjave iz navedene države. Od navedenega datuma je UVHVVR ob uvozu zadržala 18 pošiljk. Neskladni sta bili 2 pošiljki, ki nista bili sproščeni na trg.

V obdobju od 24. avgusta letos je bilo ob uvozu vzorčenih še 31 pošiljk sadja iz zelenjave iz drugih držav, 8 je bilo zadržanih do prejema izvida, vsi do sedaj prejeti izvidi so bili skladni.

Z namenom, da vsi nosilci živilske dejavnosti, ki poslujejo s svežim sadjem in zelenjavo, pregledajo in poostrijo svoj notranji nadzor nad ostanki FFS, je bil v začetku septembra posredovan dopis na Trgovinsko zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije, s katerim jih je UVHVVR seznanila z nastalo problematiko ter jih pozvala, da njihovi člani poostrijo svoje notranje kontrole nad dobavitelji. Na omenjeno tematiko je bil z deležniki izveden tudi spletni sestanek, ki je bil izveden 8. septembra 2023.

V okviru omenjenega nadzora je stekel tudi izredni nadzor vzorčenja sadja in zelenjave neslovenskega porekla v prometu. Do 28. septembra letos je bilo odvzetih 22 vzorcev sadja in zelenjave. Ugotovljen je bil en presežek mejne vrednosti ostankov FFS (MRL) za dva pesticida v vzorcu grozdja iz Severne Makedonije. Vzorec je bil ocenjen kot varen, kljub temu pa je distributer sprožil umik živila iz prometa. Ugotovljena je bila substanca, ki je dovoljena za uporabo tako v EU kot Sloveniji, vendar ne na grozdju.

Ukrepanje v primeru neskladnega oziroma nevarnega živila

V kolikor je živilo ocenjeno kot neskladno, a varno, se živilo umakne iz prometa. V okviru uradnega nadzora se nadalje preverja, kaj so razlogi za neskladnost, z namenom odprave in s tem preprečitve ponavljanja neskladnosti.

V kolikor je živilo ocenjeno tudi kot nevarno, oziroma če predstavlja tveganje, se najprej izvede umik oziroma odpoklic živila iz prometa, kar vključuje obveščanje potrošnikov. Nadalje se v preverja, kaj so razlogi za neskladnost, z namenom odprave in s tem preprečitve ponavljanja neskladnosti. Uradni nadzor se v nadaljevanju izvaja poostreno, sorazmerno z ugotovljeno neskladnostjo, prav tako se poostren nadzor odredi odgovornemu nosilcu dejavnosti. Inšpektorji vodijo inšpekcijske postopke, ki vključujejo upravne in prekrškovne postopke.

Splošna skladnost živil v prometu glede ostankov pesticidov

V letu 2022 je bilo na vsebnost ostankov pesticidov v okviru rednega letnega programa vzorčenja v prometu s strani UVHVVR preiskanih 716 vzorcev živil. Od tega je bilo: 330 vzorcev (46 odstotkov) zelenjave, 200 vzorcev (28 odstotkov) sadja, 57 vzorcev (8 odstotkov) žit in izdelkov iz žit, 95 vzorcev (13 odstotkov) predelanih živil in 34 vzorcev (5 odstotkov) živil živalskega izvora. Rezultati preiskav so pokazali, da so v 15 vzorcih živil ugotovljene vrednosti ostankov pesticidov presegale mejne vrednosti ostankov pesticidov, ki jih določa Uredba (ES) št. 396/2005, kar predstavlja 2,1 odstotkov.

V letošnjem rednem letnem programu vzorčenja  na ostanke pesticidov je načrtovan odvzem odvzem 744 vzorcev živil v prometu in sicer: 235 vzorcev sadja, 306 vzorcev zelenjave, 161 vzorcev drugih živil rastlinskega izvora in 42 vzorcev živil živalskega izvora. Do 22. septembra 2023 je bilo odvzetih 514 vzorcev živil. Podatki o neskladnih vzorcih, za katere smo prejeli rezultate analiz do dne 12. septembra 2023 izkazujejo, da je bilo neskladnih pet vzorcev zelenjave in trije vzorci sadja, kar predstavlja 1,6 odstotkov vzorcev.

Pošiljke so bile vzorčene tudi ob uvozu. V letu 2022 je bilo odvzetih in na ostanke pesticidov analiziranih 248 vzorcev živil, od tega 149 pošiljk sadja in zelenjave, ter dodatno še 99 pošiljk ostalih živil (žitarice, čaji, zelišča, oljnice in drugo). Na ostanke pesticidov je bilo neskladnih 14 pošiljk živil, od tega 10 pošiljk svežega sadja oziroma zelenjave, kar predstavlja 5,6 odstotkov. 

V letu 2023 je bilo ob uvozu do 28. septembra izvedeno vzorčenje 349 vzorcev na ostanke pesticidov, od tega 273 vzorcev sadja in zelenjave, od tega je bilo 21 neskladnih (kar predstavlja 6 odstotkov). Največ neskladnih je bilo pošiljk citrusov (poreklo Egipt, Turčija), paprike, ki spadajo med živila pod poostrenim nadzorom EU, ki so ob uvozu zadržane.