Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob v Državni zbor poslal predlog za imenovanje ministrice za zdravje

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes v Državni zbor Republike Slovenije poslal predlog za imenovanje red. prof. dr. Valentine Prevolnik Rupel na mesto ministrice za zdravje.

Red. prof. dr. Valentina Prevolnik Rupel je po osnovni izobrazbi ekonomistka, leta 2008 je doktorirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani z naslovom doktorske disertacije 'Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu'. Na svoji poklicni poti je pridobila bogate izkušnje na področju zdravstva. Na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe, prav tako tudi kot predsednica Znanstvenega sveta Inštituta za ekonomska raziskovanja. Predavala je na DOBA Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Maribor. V zadnjih letih se je ukvarjala predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva in zdravstveno zavarovanje ter vrednotenje zdravstvenih tehnologij. Kot članica Strateškega sveta za zdravstvo je sodelovala pri oblikovanju ukrepov za sanacijo zdravstvenega sistema, v preteklosti pa je delala kot svetovalka ministra za zdravje ter kot svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Trenutno opravlja funkcijo državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje.

Prizadevala si bo za dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvenem sistemu, in zagotovitev stabilnega financiranja z določitvijo ustrezne košarice pravic.