Skoči do osrednje vsebine

Minister Marjan Šarec na Varšavskem varnostnem forumu o kolektivni obrambi in Zahodnem Balkanu

Minister za obrambo Marjan Šarec se je na povabilo organizatorjev udeležil Varšavskega varnostnega foruma, ki v poljski prestolnici poteka 3. in 4. oktobra. Prvi dan foruma je minister Šarec sodeloval na panelu z naslovom »Europe at War: Beefing up Europe's Collective Defence«, na katerem je bil poudarek na analizi in razvoju kolektivne obrambe v luči vojne v Ukrajini.

V nagovoru je izpostavil pomen prilagajanja odvračalne in obrambne drže zavezništva v okviru vojne v Ukrajini in zavezanost Slovenije, da prispeva svoj delež. »Cilj Nata je spodbujati stabilnost in sodelovanje ter graditi svobodno in mirno evroatlantsko skupnost narodov, ki temelji na skupnih demokratičnih vrednotah.« Izrazil je, da ponovno pričakuje, da se zavezništvu kot 32. članica kmalu pridruži Švedska, pridružitev Finske pa označil kot pomemben mejnik za zavezništvo, saj proces širitve ne ogroža nobene države.

Poleg pomena krepitve kolektivne obrambe je minister Šarec spomnil tudi na regijo Zahodnega Balkana in pomen varnosti ter stabilnosti regije za Evropo ter celotno zavezništvo. »Slovenija je in bo še naprej svoja prizadevanja in sredstva usmerjala v podporo procesu stabilizacije in razvoja v regiji Zahodnega Balkana ter spodbujala njeno evroatlantsko integracijo.« Poudaril je, da vstop v Nato za posamezne države Zahodnega Balkana pomeni vir stabilnosti, za regijo pa je nujno, da se proces nadaljuje tudi v okviru EU.

Dvorana z udeleženci v kateri je potekal forum. Na odru v ozadju so udeleženci panela. Za njimi je velik zaslon s projekcijo

Minister za obrambo Marjan Šarec se je na povabilo organizatorjev udeležil Varšavskega varnostnega foruma | Avtor: Nika Vrhovnik

1 / 2