Skoči do osrednje vsebine

Izplačanih 31,77 milijona evrov predplačil povračila škode za 708 podjetij

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izplačalo 31,77 milijona evrov predplačil povračila škode v gospodarstvu. Predplačila so prejeli vsi upravičenci, ki so do 1. septembra na ministrstvo oddali oceno škode z zahtevo po predplačilu, in sicer v višini 10 odstotkov ocenjene škode.

»Vesel sem, da smo se tokrat lahko odzvali kar se da hitro in prvič pri popisu škode omogočili tudi predplačila. Oddajo vlog za preplačila smo zelo poenostavili z namenom, da podjetjem nudimo hitro pomoč pri odpravi škode in jim pomagamo, da čimprej ponovno zaženejo prizadeto proizvodnjo. Želim si, da bi takšno prakso lahko ohranili tudi v bodoče, saj je za predplačilo zaprosilo več kot 60 odstotkov vseh upravičencev, ki so oddali oceno škode,« je povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Ob tej priložnosti se je Han zahvalil zaposlenim na gospodarskem in finančnem ministrstvu ter Slovenskem podjetniškem skladu, ki so intenzivno delali, da so podjetja že prejela izplačila

Z 20. septembrom se je iztekel tudi rok za oddajo ocene škode tudi tistih upravičencev iz gospodarstva, ki za predplačilo niso zaprosili. Oceno škode je prijavilo 1173 podjetij v skupni višini 380,85 milijona evrov, kamor je vključenih tudi 708 podjetij, ki so zaprosila za predplačilo. Največ škode so upravičenci prijavili na strojih in opremi, in sicer za kar 168,25 milijona evrov, sledi škoda na zalogah v višini 90,77 milijona evrov ter za 121,83 milijona evrov škode zaradi izpada prihodka.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je bilo poleg tega zadolženo tudi za zbiranje ocene škode pri društvih in ustanovah v javnem interesu za področja turizma, športa in varstva potrošnikov. S strani društev in ustanov v javnem interesu za področje turizma sta bili oddani dve oceni škode v skupni višini 1667 evrov, oceno škode pri društvih in ustanovah v javnem interesu za področje športa pa je oddalo 41 oškodovancev v skupni višini 2,39 milijona evrov za 41 oškodovancev. Za področje varstva potrošnikov ministrstvo ni prejelo vlog, za področje socialnih podjetij pa škode ni zbiralo, saj ni društev in ustanov, ki bi jim ministrstvo podelilo status društva ali ustanove v javnem interesu.