Skoči do osrednje vsebine

Dr. Valentina Prevolnik Rupel je kandidatka za ministrico za zdravje

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je kandidatka za ministrico za zdravje. Prizadevala si bo za dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v javnem zdravstvenem sistemu ter zagotovitev stabilnega financiranja z določitvijo ustrezne košarice pravic.

Dr. Valentina Prevolnik Rupel je potrdila, da je sprejela predlog premierja Roberta Goloba za kandidaturo za ministrico za zdravje. »Ta odločitev ni bila lahka in jo sprejemam z veliko mero odgovornosti,« je zatrdila na današnji izjavi za medije.

»Moje prioritete so dostopnost do kakovostnega zdravstva za vsakega prebivalca, vzdržno financiranje in opredelitev košarice pravic. Do takega sistema, kjer so zdravstvene storitve dostopne vsakemu prebivalcu, ne bomo prišli brez sodelovanja vseh deležnikov. Upam, da bomo vsi zbrali toliko poguma in moči, da se bomo lahko osredotočili na prebivalce in njihove potrebe po zdravstvenih storitvah. Trudila se bom, da bo zdravstveni sistem po zaključku mojega mandata boljši, kot je danes,« je dejala Prevolnik Rupel.

Predlog njene kandidature je premier Robert Golob danes poslal v Državni zbor. Prevolnik Rupel zdaj čaka predstavitev pred Odborom za zdravstvo, potem pa mora njeno kandidaturo na seji potrditi še Državni zbor.

Dr. Prevolnik Rupel je po osnovni izobrazbi ekonomistka, doktorirala je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani leta 2008 z naslovom Vpliv kvalitete življenja na postavljanje prioritet in na učinkovitost alokacije sredstev v zdravstvu. Pred opravljanjem funkcije državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe. V zadnjih letih se ukvarja predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva in zdravstveno zavarovanje ter vrednotenje zdravstvenih tehnologij.