Skoči do osrednje vsebine

Zaradi povečanega tveganja za vnos afriške prašičje kuge sprejet nujni biovarnostni ukrep

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča rejce prašičev, da je bil v petek, 29. septembra, v Uradnem listu številka 100/2023, objavljen Sklep o določitvi nujnega ukrepa v zvezi z biovarnostjo zaradi povečanega tveganja za vnos afriške prašičje kuge v obrate z gojenimi prašiči.

Prašič v ogradi

Prašič v ogradi | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrani

Širjenje afriške prašičje kuge pri domačih in divjih prašičih v Evropi predstavlja povečano tveganje za pojav bolezni v Sloveniji, zato od danes velja na celotnem območju Republike Slovenije ukrep postavitve ograj okrog izpustov, območij proste reje in obor, kjer se gojijo prašiči. Ograje morajo biti postavljene tako, da je preprečen stik gojenih prašičev z divjimi prašiči, saj se na ta način močno zmanjša tveganje za vnos bolezni v reje domačih prašičev in obore z divjimi prašiči.

UVHVVR poziva rejce prašičev, da čimprej, najkasneje pa v roku 3 mesecev, poskrbijo za postavitev primerne ograje in s tem zaščitijo ne le svoje živali, temveč tudi slovensko prašičerejo.

Na spletni strani UVHVVR najdete dodatne informacije o afriški prašičji kugi.

  • Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero zaenkrat še ni cepiva. Bolezen ni nevarna za druge živali in ljudi.
  • V Sloveniji je še nismo ugotovili, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji. Najbližja okužena območja na Hrvaškem v Karlovški županiji so od slovenske meje oddaljena manj kot 30 kilometrov.
  • Bolezen ima zaradi poginov in zaradi omejitev trgovanja ter izvoza v tretje države velik ekonomski pomen za sektor prašičereje in gospodarstvo nasploh.
  • Za bolezen so značilne velike izgube, predvsem zaradi omejitev trgovanja in izvoza v tretje države.