Skoči do osrednje vsebine

Slovenija sklenila 2 strateški partnerstvi na področju humanitarne pomoči in razvojnega sodelovanja

V okviru enajstih Slovenskih razvojnih dni in prvega slovenskega humanitarnega foruma je državna sekretarka Sanja Štiglic danes podpisala dva memoranduma o sodelovanju in strateškem partnerstvu, ki bosta prispevala k še bolj učinkovitejši humanitarni pomoči in mednarodni razvojni pomoči Slovenije.

S predsednico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljaric je državna sekretarka Štiglic podpisala Memorandum o sodelovanju na področju zagotavljanja humanitarne pomoči. Slovenija je memorandum z Mednarodnim odborom Rdečega križa sklenila z namenom predvidljive in učinkovite pomoči po svetu ter krepitve sodelovanja na ključnih prednostnih področjih slovenske humanitarne pomoči, vključno s promocijo spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava in sodelovanjem v času prihajajočega članstva Republike Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov v obdobju 2024–2025. Dogovor z najstarejšo ter eno izmed najbolj cenjenih in priznanih humanitarnih organizacij na svetu predvideva vključevanje slovenskih strokovnjakov v dejavnosti organizacije, izmenjavo strokovnega znanja in izkušenj, študijske obiske in skupne misije ali druge skupno dogovorjene dejavnosti.

Mednarodni odbor Rdečega križa je bil že doslej pomemben partner Slovenije pri zagotavljanju nujnega odziva v krizah po svetu. Zaradi naraščajočih potreb, ob upoštevanju temeljnih humanitarnih načel in mednarodnega humanitarnega prava, je Slovenija v preteklem letu prav preko Mednarodnega odbora Rdečega križa pomembno povečala svoj humanitarni prispevek in zagotovila nujno pomoč v nekaterih največjih krizah, kot so Ukrajina, Sudan, Afganistan, Jemen in Sirija.

Memorandum za zagotavljanje nujno potrebne pomoči prizadetemu prebivalstvu v krizah po svetu predvideva humanitarni prispevek Slovenije v višini 2 milijona evrov v obdobju od leta 2023 do 2025.

Z regionalnim direktorjem za Ukrajino nemškega  združenja za mednarodno sodelovanje (GIZ) Danielom Buschejem je  državna sekretarka podpisala Memorandum o sodelovanju med Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve RS ter izvajalsko agencijo GIZ v okviru Programa  U-lead (Ukraine – Local Empowerment, Accountability and Development Programme).

Program podpira Ukrajino pri izvajanju potrebnih reform in približevanju evropskim standardom na področju decentralizacije. Slovenija bo preko Centra za evropsko prihodnost (CEP) financirala projekte usposabljanja oz. študijske obiske ukrajinskih predstavnikov lokalne in regionalne samouprave. Namen projekta je prenos znanja in izkušenj, ki jih ima Slovenija na področju upravljanja občin na številnih področjih - od vloge civilne družbe, razvoja podeželja, izgradnje javne infrastrukture do varovanja okolja. S tem bo krepila medčloveške stike in gospodarske vezi med državama, kar bo še posebej pomembno v luči povojne obnove Ukrajine.

Sogovornika je državna sekretarka Štiglic seznanila s pomočjo, ki jo Slovenija namenja Ukrajini tako neposredno kot tudi preko agencij Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij. Pomembno je, da se Ukrajini zagotovi dolgoročno podporo, tudi pri izvajanju reform, ki so ključnega pomena za razvoj demokratičnih procesov v državi.