Skoči do osrednje vsebine

Peti kongres o katastru v Neumu

V času od 27. do 29. septembra 2023 je v Neumu potekal 5. kongres o katastru v Bosni in Hercegovini (BiH) z mednarodno udeležbo, ki ga je organiziralo Geodetsko društvo Herzeg Bosne.

Kongres je potekal pod visokim pokroviteljstvom predsednice Federacije Bosne in Hercegovine gospe Lidije Bradarev. Kongresa se je udeležilo preko 300 udeležencev iz BiH in tujine. Na povabilo organizatorjev je imel uvodni referat na kongresu generalni direktor Geodetske uprave. V prispevku z naslovom “Vloga Zelenega dogovora EU v slovenski zemljiški administraciji“ je udeležencem predstavil aktivnosti projekta Zeleni Slovenski lokacijski okvir.

Pogled na dvorano in udeležence med zasedanjem kongresa

Pogled na dvorano med zasedanjem kongresa | Avtor: Geodetska uprava

Predsednica federacije je v svojem nagovoru udeležencem poudarila, da ji je v veselje, da sponzorira kongres z mednarodno udeležbo. Po njenem mnenju je takšen dogodek zelo pomemben za Federacijo BiH in za poklic geodeta. V programu kongresa je bilo v šestih sekcijah predstavljenih 30 referatov, v katerih so avtorji izpostavili, da so podatki ključnega pomena v vsaki družbi.

 

Tomaž Petek, generalni direktor Geodetske uprave, med uvodnim nastopom

Tomaž Petek, generalni direktor Geodetske uprave, med uvodnim nastopom | Avtor: Geodetska uprava

Številni prispevki so govorili o tem, kako lahko analiziranje in uporaba geoprostorskih podatkov ustvari pogoje za gospodarstvo, razvoj družbe in skupnosti. Predavatelji so poudarili, da je geodetski poklic tisti, ki zagotavlja te ključne podatke, povezane z nepremičninami, ki so osnova vsakega prvega koraka v gospodarski dejavnosti.

Zaslonski zajem novice o kongresu, ki je bila objavljena na televiziji Herceg-Bosne, kjer so prikazani udeleženci kongresa

Zaslonski zajem novice o kongresu, ki je bila objavljena na televiziji Herceg-Bosne | Avtor: RTV HB