Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve obeležuje mednarodni dan starejših

Danes obeležujemo mednarodni dan starejših. Tema letošnjega dneva starejših je ''Izpolnjevanje obljub Splošne deklaracije človekovih pravic za starejše: skozi generacije''.

Letos mineva 75 let od sprejema Splošne deklaracije človekovih pravic, ki določa, da so človekove pravice univerzalne, nedeljive in enake za vse. To predstavlja pomembno izhodišče tudi za uresničevanje človekovih pravic starejših. Pa vendar se starejši po svetu še vedno srečujejo z ovirami na različnih področjih življenje. K temu posredno ali neposredno prispeva tudi starizem ali diskriminacija na podlagi starosti. Zato je pomemben spoštljiv odnos starejših.  

Zaradi starajoče družbe in demografskih sprememb, si Slovenija že več kot desetletje prizadeva za večjo zaščito starejših na globalni ravni. Aktivna vloga se kaže pri sovodenju skupine prijateljev pravic starejših pri Organizaciji združenih narodov (OZN) v Ženevi in s sodelovanjem v Odprti delovni skupini OZN o staranju v New Yorku. Na letošnjem 54. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice je Slovenija skupaj z državami jedrne skupine predstavila resolucijo o človekovih pravicah starejših. Resolucija temelji na poročilu neodvisne izvedenke OZN za človekove pravice starejših, katerega osrednja tema je nasilje, zloraba in zanemarjanje starejših. Hkrati si Slovenija že vrsto let  prizadeva umestiti varstvo človekovih pravic starejših v mednarodnopravni okvir, pri čemer pa je pomembno čim širše soglasje mednarodne skupnosti.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je tudi letos sodelovalo na  Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki je potekal med 27. in 29. septembrom 2023 v Ljubljani. Sporočilo tokratnega 22. festivala je bilo ''Vsi smo ena generacija''.

Vključenost starejših v družbo, njihova aktivna vloga ter priznanje socialnega, kulturnega, ekonomskega in političnega prispevka, je ključnega pomena za izboljšanje kvalitete življenja starejših. Slednji s svojim znanjem in izkušnjami predstavljajo pomemben doprinos družbi, zato je pomembno tudi medgeneracijsko sodelovanje.