Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra Simona Maljevca ob 1. oktobru, mednarodnem dnevu starejših

“Staranje je izjemen proces, s katerim postaneš človek, kakršen bi vedno moral biti,” strni svoj razmislek o življenjski poti iz mlade in razvpite rockovske zvezde v zrelega kulturnega ustvarjalca kultni britanski glasbenik David Bowie. Sam dodam, da enako velja za skupnost. Dolgoživost jo zgradi, v kar bi vedno morala biti.

Spoštovani, prvi oktober je mednarodni dan starejših. Koledarski opomnik na dan, ko je  Generalna skupščina Združenih narodov pred 75 leti sprejela Splošno deklaracijo o človekovih pravicah. Dan starejših je dan vaših pravic, praznik prepoznavanja prispevka starejših v družbi in čas za razmislek o odnosu družbe do staranja, starosti, starejših in medgeneracijskega stika ter priložnosti, ki jih le-ta vtke v skupnost. 

Začne se, seveda, pri imenovanju. Večkrat slišimo svarila o starajoči družbi in težavah, ki jih skrb za starejše prinaša, ko “niso več produktiven del ustvarjanja dobička”. Takšno razumevanje družbe in staranja ostro zavračam, saj globoko verjamem v uspeh družbe dolgoživosti. 

Za staranje družbe bodo poskrbeli naravni cikli in kolesje časa. Naša naloga pa ostaja, da družbo preobrazimo v dolgoživo, torej prostor varne in zdrave starosti z dostopom do robustnega in zanesljivega sistema zdravstvenih in socialno varstvenih storitev ter družbo povezovanja in medgeneracijskega dialoga. 

Priznam - vizionarski pogled. A dolg marš seštevajo kratki koraki. Zato smo v teh dneh, ob sprejemanju novih proračunskih okvirjev na področjih, ki zadevajo politike starejših, na vrh prioritet postavili prav vas, spoštovane starejše prebivalke in prebivalci. Čas družbene preizkušnje, ki ob pohlepnih kapitalskih premikih na globalnih finančnih trgih, vojno v soseščini, nezaceljenih epidemijskih ranah in nedavni ujmi, diha za vrat vsem nam, smo izkoristili za zaščito pravic starejših. Le-te ostajajo nedotaknjene. Še več, z novim letom se bomo lahko pohvalili s prijazno uskladitvijo pokojnin, največjo v zadnjih 15 letih. Vesel sem tudi, da z novim zakonom o dolgotrajni oskrbi prav v prihajajočem letu odpiramo novo poglavje socialnega varstva za starejše, v katerem bo nabor storitev širši in bolj dostopen. Več socialne varnosti za starejše pomeni več dolgoživosti v starajoči družbi. 

Letošnji praznik v svojem sporočilu v ospredje postavlja vprašanja uživanja pravic starejših in obravnavanja kršitev ter iskanje odgovorov na vprašanje, kako med generacijami krepiti solidarnost, enakost in vzajemnost s pomočjo vzdržnih rešitev.  V razmisleku torej iščemo možnosti za živo in krepko medgeneracijsko sodelovanje na področju starejših. 

V inventurnem pregledu preteklega leta pa v luči pravic starejših žal ne moremo mimo vprašanj nasilja. Pred tedni so nas neljubi dogodki prisilili v globlji razmislek in odločno ukrepanje na področju zaščite starejših pred nasiljem v institucijah in zunaj njih. Zato ravno v teh dneh, skupaj z vsemi pomembnimi deležniki iz civilne družbe in stroke pripravljamo nabor ukrepov, ki bodo stremeli k splošnem prepoznavanju, zajezitvi in preprečevanju novega nasilja. Naše delo ni končano, priložnost pa vseeno izkoristim za izrek zahvale vsem, ki ste se v preteklih tednih obrnili na nas s pobudami, vprašanji in idejami, kako pristopiti reševanju te črne družbene pike. 

Spoštovane in spoštovani, staranje je lastno vsem. Čudovit proces zorenja, osvajanja modrosti in ustvarjanja idej. Želim vam poln koš vsega. Ob prazniku pa podajam tudi jasno osebno zavezo: kot vedno doslej bom stal na vaši strani, z odprtimi vrati, in v skladu s svojimi močmi prispeval k varni in zdravi starosti vseh.